Ørum

En herlig Molfoøruge sluttede søndag med spænding til det sidste

Se billedserie Formand for Foulum IF takker afgående Ridefoged, Claus Gustafsson, for indsatsen med året Molfoørfest. Nu tager Foulum over på ansvaret for for næste års udgave. Foto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Trods en temmelig våd start og en noget nervepirrende afslutning, så meldes der om stor tilfredshed med årets udgave af Molfoørfesten, der var tilbage med fuldt program fra tirsdag til søndag i sidste uge. 

Der var spænding til det sidste ved årets Molfoørfest. Søndag middag havde man nemlig endnu ikke fundet Claus Gustafssons afløser på posten som Ridefoged, og det gav sved på panden hos Foulum IF, hvis tur det var til at stille med en ny kandidat.

– Allerede onsdag til fællesspisningen var jeg oppe at opfordre folk til at melde sig. Posten som Ridefoged er essentiel for Molfoørfesten, som i sidste ende kunne hænge i en tynd tråd, fortæller formand formand for Foulum IF, Morten Otte.

‘Opsangen’ fik da også nogle stykker til at melde sig, alligevel kunne man først sætte et navn på den nye Ridefoged søndag i sidste øjeblik. Men det lykkedes, og alt endte godt. Det vender vi tilbage til.

Også i år var havetraktortræk på programmet til Molfoørfesten, og også denne gang var der god opbakning fra både deltagere og tilskuere. Dronefoto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Våd start

Ugen startede med med voldsom regn tirsdag, og det påvirkede da også fremmødet af både deltagere og publikum til træffet ved Tjelecenteret, som blot kunne mønstre tre veterankøretøjer, seks amerikanerbiler og 18 motorcykler. Stifindergruppen havde et fornuftigt deltagerantal på omkring 30 med på gåtur og virksomhedsbesøg hos Senius Food Equipment på Industrivej.

– Det klarede heldigvis op i løbet af aftenen, og så dukkede der flere op på festpladsen, fortæller nu afgåede Ridefoged, Claus Gustafsson. 

Indendørsaktviteterne Unicykling i hallen og nyheden, Escape Room, i teltet var dog fint besøgt. Sidstnævnte aktivitet, som både fandt sted både tirsdag og torsdag, havde stor tilslutning af børn og unge, men Ridefogeden var skam også selv inde at prøve nyheden af.

– Vi var lidt skeptiske over den lille plads, men det fungerede rigtigt fint, fortæller han. 

Unicykling – altså cykling på ét hjul – er igennem de senere år blevet et kæmpehit i Ørum. Tirsdag kunne børn prøve kræfter med det i hallen. Foto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Så kom solen frem

Onsdag vendte sommeren tilbage med fuldt blus, og det samme gjorde den traditionsrige fællesspisning om aftenen, der igen satte deltagerrekord med 500 deltagere, som efter maden hyggede sig til musik fra Camilla & Jesper Duo til langt ud på aftenen.

Men inden da havde dagen budt på flere nye indslag for børn, som også faldt i god jord.

– Porcelænsmalingen var et hit, og hele dagen og aftenen med sad børn og voksne og hyggede sig med at dekorere kopper. Det var en succes, siger Claus Gustafsson, som kan sætte samme flueben ved kæpheste-arrangementet.

– Der var mange til workshoppen, og flere kunne slet ikke nå at blive færdige med deres egen kæphest. Men så fik de materialerne med hjem og lånte i stedet en færdig kæphest, så de kunne deltage på banen inde i hallen bagefter. Her deltog 18 børn, fortæller han.

Havetraktortrækket, som var tilbage på andet år, var også en stor succes med omkring samme antal deltagere som sidste år.

En god og gennemgrillet gris på vej til et veloplagt publikum. Foto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Grin og begejstring

Torsdag var der topunderholdning for de små og mellemstore, da klovnen Minimus gik på scenen i teltet.

– Det var helt vildt, som han kunne fange børnene. De skraldgrinede fra start til slut; det var var supergodt, fortæller Claus Gustafsson.

Det samme kan han berette om kemishowet lidt senere.

– Vi havde egentligt forestillet os, at det mere var for de lidt ældre børn, men de to unge studerende fra Aarhus fangede fuldstændigt de små med deres vilde effekter, og bagefter fik børnene lov til at prøve nogle små eksperimenter med blandt andet skumfiduser. Det var også en stor succes, lyder det fra Ridefogeden.

Klovnen Minimus fik de helt store grin frem hos børnene. Foto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Færre til fællesspisning fredag

Sammenlignet med sidste år fik fællesspisningen fredag ikke helt den forventede tilslutning. Blot 40 havde tilmeldt sig mod 150 i 2021. Det kan dog skyldes flere ting, mener Claus Gustafsson.

– Vi har hørt, at mange var til Ed Sheeran-koncert i København, men frafaldet kan også skyldes, at der sidste år ikke var nogen fest om lørdagen, og den var jo tilbage i år, så nogle har måske valgt at spare lidt på krudtet, vurderer han.

Efter spisningen dukkede dog omkring 100 flere gæster op i teltet, hvor Claus & Morten Duo i mellemtiden havde slået tonerne an til en hyggelig aften.

– De var supergode, og vi fik en rigtig god aften med god mad, god musik og godt selskab, lyder meldingen.

Fuld fart på lørdag formiddag

Hvor fredag måske var lidt ‘fesen’ med tilslutningen, så myldrede folk til gengæld til festpladsen lørdag morgen, hvor dagen startede med kaffe og rundstykker i teltet klokken 9.

Klokken 9.30 rykkede en brandbil overraskende ind på pladsen for at fylde vand i bassinet til ‘fald i vand-maskinen’, som blev et af dagens højdepunkter, og hvor blandt andre den regerende ridefoged måtte en tur i baljen.

Foulum IF har gjort det til en tradition at holde fodboldopstart for ungdomsholdene i forbindelse med Molfoørfesten, og i år var ingen undtagelse. Og ligesom sidste år havde man efterfølgende fodboldaktiviteter for alle børn.

Formiddagen bød også på lerdueskydning; en nyhed, som var meget populær.

– Vi troede, det ville være en slags digital simulator, men det viste sig, at man skyder med et lasergeværer efter ‘plastikduer’. Det var sjovt, fortæller Claus Gustafsson.

Eftermiddagsprogrammet stod på Høvdingebold og rundbold. Til det første stilede tre hold, og de fik god publikumsopbakning til dysten. Det var der til gengæld ikke til rundbold, som måtte aflyses.

– På det tidspunkt var folk allerede ved at sive væk fra pladsen, siger Claus Gustafsson, som ellers selv havde set frem til netop denne del af programmet.

Et brag af en fest

Til gengæld glæder han sig over den fest, der fulgte lørdag aften. Her var teltet booket fuldt op med 250 spisende gæster, som fik motioneret lattermusklerne grundigt, da det lokale revyhold gik på scenen.

Her blev først de grønne landsbypedeller taget under kærlig behandling. Bagefter var et indslag om boligsituationen i Ørum, og til slut præsenterede revyholdet resten af aftenens program i bedste ‘coronastil’ med en døvetolk – dog med en meget alternativ ‘oversættelse’.

– Det var en fantastisk revy, nok noget af det bedste, vi har set i mange år. Det var virkeligt sjovt, fortæller Claus Gustafsson.

I løbet af aftenen dukkede endnu omkring 250 gæster op, så der blev festet igennem i teltet lørdag aften og nat.

Nøglekonkurrence, kagebord og anderkendelser

Sidste år sluttede Molfoør-ugen lørdag på grund af coronasituationen, men i år var søndagen tilbage med de dertilhørende faste traditioner. Efter afgørelse i nøglekonkurrence var det tid til det store kagebord, men her var alligevel en lille ændring.

– Vi fandt ud af, at på grund af konkurrenceelementet ved kagebordet, så afholdt mange sig fra at deltage, og sidste år fik vi kun fem kager og måtte have hjælp fra konditorbageren for at få mere på bordet, fortæller Claus Gustafsson.

Så i år skulle man bare komme med sin kage, det var der 17, der gjorde, og så blev der trukket lod mellem kagebagerne om et gavekort.

Så var det tid til prisuddeling. 

Årets Idrætsleder i Ørum

Ørum IF udpeger hvert år prisen ’Årets Idrætsleder’ og den gik i år til 25-årige Louise Lund for sin indsats som fundraiser under coronanedlukningerne.

– Louise har formået at hente nøjagtigt 77.777 kroner ind gennem forskellige fondsmidler, og derfor fik hun prisen, fortæller formand for Ørum IF, Morten Dam Rasmussen.

Louise Lund sidder i håndboldudvalget, som er den afdeling i ØUIF, der har den største økonomi i idrætsforeningen. Og her har man været udfordret af coronatiden, fordi indtægtskilder fra eksempelvis sponsorcykelløb, julekalendersalg med mere udeblev, samtidig med kontingenterne dalede, fortæller Morten Dam Rasmussen.

– Louises indsats som fundraiser har været helt afgørende for, at vi alligevel kan notere os for et plus i regnskabet, og derfor får hun prisen, lyder det fra formanden.

Med hæderen fulgte 1000 kroner samt Louises navn indgraveret på vandrepokalen.

To priser i Foulum IF

I Foulum IF har man to priser, der traditionelt uddeles i forbindelse med Molfoørfesten: Årets træner og Årets leder.

Den første pris gik til Lars Christiansen for arbejdet med U8 hold og Damesenior. Han har desuden skabt et frugtbart samarbejde med SFO’en omkring fodbold.

Prisen ’Årets leder’ gik til en gruppe af frivillige ældre herrer, der kalder sig selv ’Olde Kolle’.

– De sørger for en masse praktiske ting som at kridte banerne op, ordne boldrummet med mere; helt uvurderlige ting, som betyder, at jeg og andre kan koncentrere os om det, vi er bedst til, siger formand for Foulum IF, Morten Otte.

De to prisvindere modtog foruden hæderen hver 2000 kroner, som de kan bruge efter eget ønske.

Spænding til det sidste

Og nu tilbage til starten; for sidste punkt på programmet efter Ridefogedens beretning er nemlig udnævnelse af den nye Ridefoged, og her har man, som antydet, været mere end almindeligt pressede i år.

– Altså blot et par timer før var vi ikke sikre på, hvem der ville overtage, fortæller Moren Otte, der som formand for Foulum IF har det overordnede ansvar for den opgave.

Alt løste sig dog på smukkeste vis, da Anette Christensen fra Foulum meldte sig på banen og klar til at tage stafetten.

Populært valg

Det blev modtaget med store klapsalver, for den nykårede ridefoged er elsket og respekteret for sit store engagement i Foulum IF og lokalområdet generelt.

– Anette har selv været aktiv fodboldspiller og senere ungdomstræner i Foulum IF, hvor hun også sad i bestyrelsen en periode. Lige nu sidder hun i caféudvalget i Tjelecenteret, og så er hun altid med som frivillig, når vi skal passe kiosken til kampe på Viborg Stadion, fortæller Morten Otte og fortsætter:

– Anette tager også initiativ til fællesspisning, hvor hun sørger for for alt, og hun står også for forplejning til spillerne, når de er ude til kamp. Anette er en arbejdshest uden lige, og hun har om nogen gjort sig fortjent til titlen som Ridefoged.

Morten Otte medgiver, at der med titlen som ridefoged følger en stor opgave, men han opfatter det først og fremmest som en stor anerkendelse at blive udpeget som ridefoged.

– Titlen som Ridefoged er noget, man gør sig fortjent til; titlen er en hæder til og anerkendelse af en person, der har gjort og gør en forskel, og sådan en er Anette, fastslår han.

Den nye ridefoged får nu som første opgave at samle et nyt udvalg, som skal i gang med at evaluere og planlægge næste års Molfoørfest.

55-årige Anette Christensen fra Foulum fik søndag overdraget pisken fra Claus Gustafsson, hun afløser som Ridefoged. Foto: Henrik Christensen, H.C.Fritidsfotograf

Kommentarer