Kvorning

Kvorning fik indviet sin legeplads i fuld sol

Se billedserie Brødrene Steffen og Andreas, på henholdvis 8,5 og 10 år, fik æren af at klippe snoren ved indvielsen. Ifølge Susanne Kraft har de to nøje 'overvåget' etableringen af legepladsen, og opmærksomt fulgt med i alle detaljer i processen. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder i galleriet

Sensommeren viste sig fra sin smukkeste side, da Kvorningborgerne, små som store, kunne holde officiel indvielse af byens legeplads, nøjagtigt et år efter det oprindeligt var planlagt.

Høj sol og blå himmel dannede den helt perfekte ramme, da Kvorning søndag eftermiddag endelig kunne indvie byens flotte legeplads med et års forsinkelse. Og det skete efter alle kunstens regler med taler, snoreklip, kager, kaffe, grillpølser, øl, vand og is til alle børnene.

Det flotte, røde bånd blev klippet af brødrene Steffen og Andreas Gregersen. De to drenge på henholdsvis 8,5 og 10 år havde fulgt nøje med i alle processer, mens legepladsen blev etableret, og de er også nogle af de mest flittige brugere af pladsen, fortalte Susanne Kraft fra legepladsudvalget, da hun præsenterede dem.

Karina Bang Lanng fra Kvorning Aktive Kvinder bød velkommen og takkede alle for at bidrage til projekt Kvorning Legeplads. Foto: Gitte Hagsholm

Inden snoreklippet holdt byrådsmedlem Johannes Vesterby (V) en fin tale, hvor han lagde ud med at citere fra ‘Kvorningsangen’, en hyldest til den lille landsby, skrevet i 1931 af bysbarnet, nu hedengangne Christian Nielsen.

Her lyder et af versene:

“Før var sandet dine veje. Fælgen dybt skar spor deri. / Nu på tjære raskt og sporløst, alting farer dig forbi. / Een ting evigt dog det samme: Kærlighed til hjem og jord. / Alt kan ændres, kun ej dette: Inderst det i hjertet bo.”

– Byen kan syne lidt selvudslettende, hvis man bare kører igennem, men bevæger man sig væk fra vejen ind bag landsbyens facade, opdager man den smukke kirke, hyggelige villakvarterer og længere ude, banen, hvor man kan bevæge sig i baglandet; og nu også en meget fin legeplads, sagde Johannes Vesterby blandt andet og  roste borgerne for den store kreativitet, man har brugt til at definere legeredskaber.

– Det er helt fantastisk og godt tænkt at fortælle byens identitet og historie ind i legepladsen med landbrugsdyr og -maskiner, langdyssen og toget med reference til den gamle jernbane. Det har I virkeligt gjort med omtanke og stor sans for detaljen, lød de flotte ord.

Johannes Vesterby holdt indvielsestalen, der blandt andet indeholdt citater fra en lokal Kvorningsang og af forfatter Benny Andersen. Foto: Gitte Hagsholm

Vigtigt at lege

Johannes Vesterby citerede også Benny Andersen fra en artikel på www.legeskab.dk, hvor forfatteren i et interview fortæller om vigtigheden af at lege:

“At holde legen i live så længe, at man kan leve af den som voksen, forudsætter, at man dyrker og styrker den som barn. Og her spiller forældre en afgørende rolle.

Vi voksne må aldrig affærdige børn, når de vil fortælle os noget. Små børn har et kæmpe udtryksbehov, selv om de har færre ord. Til gengæld bruger de dem kreativt, og det er vores opgave at hjælpe og lytte til børnenes sproglige pudsigheder uden at afvise dem som vås. For derved stækker vi deres kreativitet.

Vi skal lege med, når de bruger ord og vendinger forkert. Prøv at lytte til de nye betydninger, der opstår, når børn går på opdagelse i sproget og derved lærer at bruge det. Børn er jo de fødte lyrikere!

De tager kendte ord og bruger dem i ukendte sammenhænge. Præcis som jeg gør hver eneste dag. Denne sprogets skabende kraft bor i alle børn, og jeg fik lov at bevare den, fordi den blev fremelsket af mine forældre.”

– Og hvem ved, måske løber den næste Benny Andersen og leger her på pladsen, rundede Johannes Vesterby sin tale af.

De mange børn på legepladsen tog sig nu ikke meget af de fine ord, for de havde travlt med at tumle rundt og lege mellem træfigurer og græstotter.

Foto: Gitte Hagsholm
Foto: Gitte Hagsholm
Foto: Gitte Hagsholm
Uden mad og drikke, dur børneheltene ikke. Søskendeparret Anna på 5 og Elliot på 2 fik sig en velfortjent pause mellem legeaktiviteterne. Anna havde fået lavet flot udsmykning i ansigtet i anledning af den festlige dag. Foto: Gitte Hagsholm
Foto: Gitte Hagsholm
Der blev hygget igennem til indvielsen af Kvorning Legeplads, der havde fået en masse lækkerier sponseret af glade givere. Et af de store hit var ispinde til alle børnene, som lige tog en legepause, mens den blev indtaget. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer