Samfund

Viborgs idrætsliv sparker national beskæftigelsesindsats i gang

27-årige Kristine Petersen fra Rødkærsbro er i målgruppen for at blive en del af Startblokkens indsatser, der skal hjælpe unge i job eller uddannelse. Foto: Viborg FF

Viborg FF, Viborg HK og Viborg Kommune er frontløbere i et nyt initiativ, der skal reformere arbejdet med ledige unge. Initiativet hedder Startblokken og skal hjælpe unge i alderen 18 – 29 år uden for arbejds- og uddannelsesfællesskaber videre i netop det.

I samarbejde med Danmark Idrætsforbund (DIF) er Viborg landets første kommune til at løbe initiativet i gang. Startblokken vil hjælpe den store gruppe unge, der står uden for fællesskabet på en uddannelse eller på arbejdsmarkedet. Nationalt er det ifølge Dansk Arbejdsgiverforening omkring 40.000 unge i alderen 18 til 29 år, der hverken er i uddannelse og job.

Reformkommissionen (en enhed nedsat af regeringen med fokus på at løse komplekse udfordringer i samfundet) har anbefalet, at civilsamfundet, erhvervslivet og det offentlige spiller sammen for at lykkes med at få de omkring 40.000 unge godt videre i livet, i uddannelse og ind på arbejdsmarkedet.

En opfordring, som Viborg FF, Viborg HK og Viborg Kommune i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund er de første til at gribe.

Arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune, Charlotte Burvil, siger om den nye indsats:

– Samarbejdet med DIF og idrætsklubberne er interessant for os, fordi vi afprøver nye måder at skabe resultater for de unge på. Vi tror på, at vi sammen med foreningslivet kan noget andet og mere, end vi kan som kommune alene.

Med klubberne som anker

I Viborg tager Startblokken udgangspunkt i Viborg FF, hvor brobygger Drude Krarup er ansat til at tage imod den første gruppe unge i februar.
I Viborg FF bliver de unge en del af et ugentligt idrætsfællesskab, der skal styrke deres trivsel, motivation og selvtillid. Og sammen skal de unge deltage i aktiviteter, der kan bringe dem tættere på uddannelse og arbejde.

At være i en idrætsklub frem for på jobcentret skaber en ny og anderledes ramme for mødet med de unge. En præmis som Rasmus Ingemann, kommunikations- og marketingchef i Viborg FF, tror på, at klubben kan være med til at løfte.

– Vi mener ikke, det kun er en kommunal opgave at løse de udfordringer, og vi er sikre på, at vi har platformen, der kan bidrage til at løfte opgaven. Vi ved, at sport skaber fællesskaber, og kan vi samtidig påtage os et samfundsmæssigt ansvar, så giver det bare god mening for os at være en del af Startblokken, siger han.

En af de unge, der er i målgruppen for initiativet Startblokken, er 27-årige Kristine Petersen. Hun bor i Rødkærsbro og har i mange år kæmpet med at finde sin rette hylde. De tre uddannelser, hun har forsøgt sig med, har hun ikke afsluttet, og i februar har hun stået uden fast arbejde i et år.

For Kristine Petersen vil det have stor betydning at skulle møde op i en idrætsklub frem for på jobcentret.

– Det er ligegyldigt, hvor sød en sagsbehandler, man har. Det er stadigvæk de lidt stive omgivelser, hvor man godt kan føle, man bare er endnu et nummer. Så vil det være rart at komme ud i en idrætsklub og blive snakket med på en anden måde, siger Kristine Petersen, der drømmer om at finde arbejde inden for fotografi eller detailhandel.

Stærke kræfter bag det nye initiativ

Med udgangspunkt i Danmarks Idrætsforbund (DIF) er initiativet udviklet i et tværgående partnerskab bredt repræsenteret fra fonde, idrætten, civilsamfund, offentlige parter og erhvervsliv. Initiativet er muliggjort med donationer fra flere fonde, heriblandt Grundfos Fonden.

Det nye initiativ, Startblokken, vil skabe en ny model for socialt arbejde med unge. En model, som er baseret på samskabelse lokalt mellem kommune, idrætsklub og sponsor-netværk i erhvervslivet.

Bag Startblokkens lokale indsats i Viborg står også Det Obelske Familiefond, der er begejstrede for at støtte flere lokale indsatser med i alt seks millioner kroner.

– Vi ved, at det har store negative konsekvenser for de unges fremtidige muligheder ikke at være en del af fællesskab gennem uddannelse, arbejde eller fritidsinteresser. Vi har gode erfaringer med, at idrætsklubber fungerer som en værdifuld øvebane, og vi har givet en bevilling til Startblokken, fordi vi tror på, at idrætten kan vise unge i udsatte positioner vej i livet, siger John Amund Tønnes, direktør i Det Obelske Familiefond.

Viborg er frontløbere i det nye initiativ, og inden sommerferien kan unge i yderligere fire kommuner deltage i Startblokken i en professionel idrætsklub.

– Vi ser et kæmpe potentiale i den her model, som vi tror på kan være med til at reformere beskæftigelsesindsatsen for de langtidsledige unge. Ved at etablere samarbejder mellem eliteidrætten, foreningsidrætten, erhvervsnetværk og kommunerne tror vi på, at Startblokken kan være med til at give de unge mennesker nogle nye livsbaner med fysiske aktiviteter og åbninger til uddannelses- og arbejdsmarkedet, siger næstformand Frans Hammer fra DIF.

Drude Krarup er ansat som Startblokkens brobygger i Viborg FF og tager imod den første gruppe unge i februar. Foto: Viborg FF

Om Startblokken

Det overordnede formål med ”Startblokken: Idræt Skaber Livsbaner” er at få unge i alderen 18-29 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, ind på en livsbane, hvor de trives, får en uddannelse eller et job og bliver en integreret del af det danske samfund.

Dette formål indfries ved at skabe en ny civilsamfundsløsning, der anvender idrætten med dens nationale infrastruktur af lokale foreninger og professionelle idrætsklubber til at styrke de unges trivsel, livsmestring, motivation, kompetencer og muligheder.

Under styring af Danmarks Idrætsforbund (DIF) vil idrætsforeningerne og idrætsklubberne i samarbejdet med deres erhvervsnetværk og landets kommuner med andre ord blive øvebaner for de unge, der skal finde en vej i livet.

Læs mere her: Startblokken.dk

Organisering

Det nye initiativ, Startblokken, vil skabe en ny model for socialt arbejde med unge. En model, som er baseret på samskabelse lokalt mellem kommune, idrætsklub og sponsor-netværk i erhvervslivet.

  • Styregruppe med 11 medlemmer fra både erhvervsliv, idrættens verden og sociale aktører – herunder Dansk Boldspilsunion (DBU), Bikubenfonden, Den Sociale Investeringsfond, Reformkommissionen og Dansk Industri.
  • Politisk følgegruppe med bred repræsentation fra politiske partier.
  • Følgegruppe med brede faglige kompetencer ind i indsatsen.

Se alle medlemmer her: Startblokken.dk

 

Kommentarer