Rødkærsbro

Viborg Kommune stiller med fem hold til landsfinalen i ‘Projekt Edison’

Elever viser deres projekter frem til den lokale Edison-konkurrence. Foto: Flemming Jeppesen

Elever i 7. klasse fra Bjerringbro, Løgstrup, Søndre og Ørum skoler skal en tur til Fredericia, hvor de skal give deres bud på “Vores by i fremtiden”, når de deltager i landsfinalen i opfinderkonkurrencen ‘Projekt Edison’.

Forestil dig, at du har din egen mælkedunk med, når du skal købe mælk. Du fylder dunken i butikken, og på den måde sparer du mælkekartoner væk. Du kan også se videoer om, hvordan du giver din gamle trøje nyt liv ved at lave den om til en smart taske, så vi forbruger mindre.

Det er nogle af de ideer, som elever på fem hold skal pitche til dommerne ved landsfinalen i Projekt Edison den 30. november i Fredericia. I alt deltager 120 hold.

Bæredygtige og innovative ideer

Projekt Edison er et projekt under Fonden for Entreprenørskab. Det er en landsdækkende opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse. I løbet af konkurrencen arbejdede eleverne med innovation, koncept- og produktudvikling, hvor alle med en iværksætter i maven kunne folde sig ud. 

Inden landsfinalen har eleverne dystet lokalt, hvor de bedste hold er gået videre til landsfinalen. Lokaldysterne i Viborg Kommune lå i forbindelse med Grønne Sammen-ugerne. Derfor er der sneget sig et ekstra ord ind årets tema for de lokale elever, så temaet for dem hedder: “Min bæredygtige by i fremtiden”. 

Eleverne pitchede deres idéer til blandt andet lokale iværksættere, arkitekter, ingeniører og politikere. Blandt dommerne var formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Katrine Fusager Rohde, der siger: 

– Det var to rigtig spændende dage, hvor eleverne virkelig havde tænkt innovativt og kreativt i forhold til årets tema. De fleste idéer var brugbare forslag til vores samfund og dagligdag. Det var virkelig imponerende, hvor meget de have nået at undersøge, og hvad de havde udviklet på kort tid. Jeg ønsker dem held og lykke til landsfinalen. 

Syv skoler fra Viborg Kommune deltog i lokaldysten, og de fem hold fordeler sig på fire skoler, hvor Søndre Skole sender to hold til finalen. 

De lokale vindere

  • Bjerringbro Skole: “Genbrugstøj”, der er to-do-videoer til, hvordan man kan give brugt tøj nyt liv.
  • Løgstrup Skole: “Mushroom Spices”, der er krydderier til svampe, der skal få os til at spise flere svampe og mindre kød.
  • Søndre Skole. “Den genanvendelige mælkedunk”, der skal spare mælkekartoner væk og “Fremtidens hus”.
  • Ørum Skole: “Grøn Cykel”, der handler om at bygge en cykel, der kan oplade computeren på skolen.

Fakta:

  • Landsfinalen er opdelt i et arrangement i Østdanmark og Vestdanmark. Finalen i Østdanmark ligger i København den 15. november, mens finalen i Østdanmark er den 30. november i Fredericia.
  • De fem bedste hold fra finalen i København og de fem bedste hold fra finalen i Fredericia skal dyste om titlen som årets Projekt Edison vinder 2022. Det sker til arrangementet i Fredericia.
  • Der deltager 85 hold i København, mens der deltager 120 i Fredericia.

Kommentarer