Kultur og events

Udstillingen Årets Pressefoto 2021 kommer til Viborg

Årets Pressefoto 2021. Foto: Sigrid Nygaard fra Dagbladet Information

Fredag 1. juli åbner ”Årets Pressefoto 2021” på Hovedbiblioteket i Viborg.

Her kan man opleve det ypperligste inden for dansk fotojournalistik i udstillingen, der rummer alle de enkeltfotos, fotoserier og tv-/webproduktioner, som blev præmieret ved den traditionsrige prisuddeling først på året. 

Far, far og barn

Det er umuligt at gå fra udstillingen af Årets Pressefoto uden at være påvirket af billederne, som man har set. Selv de mere stille hverdagsmotiver er indfanget så godt, at de gør indtryk. Det gælder ikke mindst det foto, som løb med prisen som Årets Pressefoto 2021. 

Det fine billede er taget af Dagbladet Informations fotojournalist Sigrid Nygaard og viser parret Nicolai og Martin og deres søn Storm. De ligger alle tre helt afslappet i en dobbeltseng. Fotografiet var med til at fortælle en historie om barnløse par, som i stigende grad stifter familie ved hjælp af en udenlandsk rugemor, og om alle de følelser og dilemmaer, der er forbundet med at træffe dette valg. 

Dommerne gav vinderbilledet disse ord med på vejen: ”Det råber ikke i sin form, men siger meget og vil os meget i sin ualmindelige almindelighed, og derfor er det både forventeligt og overraskende på samme tid. For det er privat og intimt, men også debatskabende og fortæller om sin samtid, og så er det ikke mindst fyldt med den kærlighed, som flyder i en cirkel gennem berøringerne.” 

Fotografiske perler på stribe

Udstillingen omfatter et hav af fotografiske perler, der fortæller både store og små lokale, nationale og internationale historier fra sidste år. Det er en tur ned ad memory lane og en fastholdelse af noget af det, som vi blev optaget af og prægede nyhedsstrømmen i det forgangne år: Men in Blacks militante demonstrationer, Christian Eriksens chokerende kollaps i Parken, den voldsomme oversvømmelseskatastrofe i Tyskland, seriøs krigstræning i Østukraine og meget mere. 

Udstillingen Årets Pressefoto 2021 er tilrettelagt af Pressefotografforbundet og er i øjeblikket på turné rundt til udvalgte steder i landet. I Viborg Kommune er Viborg Bibliotekerne værter og præsenterer udstillingen på Skakbrættet på Hovedbiblioteket hen over sommeren fra fredag 1. juli til søndag 7. august. 

Der er adgang for alle mandag-torsdag kl. 10-19, fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 10-14. Er man oprettet som låner, kan man lukke sig selv ind på biblioteket ved hjælp af sit sundhedskort uden for betjent tid alle dage kl. 7-22, dog undtaget fredag og lørdag, hvor den selvbetjente tid ophører kl. 18.

Kommentarer