Viborg By

Temadag om Grønland – Historien om mødet mellem øst og vest

Indsendt foto

Året er 1721. Hans Egede ankommer til Grønland på jagt efter vikingernes efterkommere. Hans eftermæle på Grønland blev tvangskristningen af hedninge, udradering af den shamanistiske åndetro og nedbrydning af jægernomadekulturen.

I stedet blev der etableret en liberal økonomi på øen, en økonomi baseret på ophobning og privat ejendomsret.

Senere slog vestligt importerede sygdomme som kopper halvdelen af den oprindelige befolkning på 6.000 inuitter ihjel. Tyfus, tuberkulose, syfilis og gonore kom også fra Danmark. Den danske koloniherrepolitik forhindrede Grønland i at blive en del af det internationale samfund.

Først i 1953 blev Grønlands kolonistatus ophævet, og i 2009 fik øen selvstyre – alt for sent. Men hvordan ser fremtiden så ud for Grønland?

Kom til en spændende og informativ temadag, fredag den 2. marts klokken 10-15, ved dr.phil. Thorkild Kjærgaard, institutleder ved Grønlands Universitet i Nuuk, og hør om Grønlands historie de sidste 4000 år.

Temadagen finder sted på Hovedbiblioteket i Viborg og er arrangeret af Folkeuniversitetet i Viborg og Viborg Bibliotekerne. Billetter koster 150 kroner og kan købes på viborgbib.dk eller hos arrangørerne. Billetprisen er inklusive en let frokost og kaffe.

Mere information:

Kommentarer