Debat og politik

Solcelleprojekt ved Kvorning nærmer sig – Kommunen inviterer til borgermøde

Foto: Colourbox/Viborg Kommune

Viborg Kommune inviterer nu til borgermøde om forslaget til lokalplan for BioCircs solcelleanlæg ved Kvorning.

En vigtig del af virksomheden BioCircs ambitioner om en grøn energipark i Viborg Kommune vil blive præsenteret mere detaljeret på et borgermøde den 4. juni klokken 17 i Tjelecenteret. Helt konkret vil mødet omhandle planerne om et nyt solcelleanlæg ved Kvorning, der indgår som en del af energiparken. Det oplyser Viborg Kommune i en pressemeddelelse torsdag.

– Der er sket rigtigt meget i forhold til BioCirc og arbejdet med at etablere en grøn energipark i Viborg Kommune. En stor del af arbejdet har dog været lidt ”usynligt”, da det handler om miljøvurderinger, tilladelser og planer. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu er så langt, at vi kan invitere til borgerhøring om solcelleprojektet ved Kvorning, siger formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, Eva Pinnerup (S).

Hun håber derfor også, at mange borgere vil møde op i Tjelecenteret i Ørum, for at høre mere om solcelleprojektet, der kommer til at brede sig over 62 hektar (620.000 kvadratmeter) og årligt forventeligt vil producere mellem 60.000 og 65.000 MWh svarende til 15.000 husstandes årlige forbrug.

95 millioner til grønne initiativer

Det er dog ikke ‘kun’ grøn energi, der kommer ud af projektet, lyder meldingen.

Projektet genererer ifølge kommunen også 7,5 millioner kroner lokalt til Grøn Pulje. Penge, som skal allokeres til grønne initiativer i Viborg Kommune med speciel fokus på projekter i nærheden af solcelleanlægget.

– Det er meget positivt, at der bliver så mange penge til grønne initiativer i lokalområdet. Det er ikke nogen hemmelighed, at ikke alle borgere er glade for, at der skal placeres solceller eller andre grønne energiløsninger, netop der hvor de bor. I den sammenhæng, betyder det derfor meget, at der følger penge med, siger Eva Pinnerup og tilføjer:

– Her er det vigtigt at understrege, at de 7,5 millioner kun vedrører det konkrete solcelleprojekt. Samlet kommer hele BioCircs energipark til at bidrage med 95 millioner kroner til de lokalområder, hvor anlæggene er placeret, hvis alle projekter gennemføres,

Kun første skridt

Høringen om solcelleprojektet ved Kvorning er kun et af mange skridt, der skal gennemføres, før den grønne energipark er etableret.

Samlet omfatter BioCirc-projektet cirka 560 hektar solceller, 17 vindmøller, samt etableringen af en energiklynge på 60 hektar.

Energiklyngen vil indeholde et fuldt cirkulært system med vedvarende energianlæg, biogasanlæg, græsproteinanlæg og andre innovative teknologier. Projektet er fordelt på tre delprojekter og repræsenterer et vigtigt skridt mod at nedbringe CO2-udledningen og fremme omstillingen til vedvarende energi i Viborg Kommune, lyder det i pressemeddelelsen.

Samtidig indbetales der penge til den grønne pulje, som er lovbestemt og betyder, at alle udviklere i Danmark bliver pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles vedvarende energianlæg.

Viborg kommune administrerer midlerne, og det er hensigten, at midlerne skal støtte projekter i nærheden solcelleanlægget.

 

Kommentarer