Kultur

Randers bakker op om principper for Gudenåens passage ved Tangeværket

En hurtigt arbejdende arbejdsgruppe nedsat af miljøminister Lea Wermelin i slutningen af 2020 er klar med deres forslag til at sikre, at EU’s vandrammedirektiv bliver opfyldt ved Gudenåens passage ved Tangeværket. På mødet den 8. marts 2021 har Randers Byråd tilsluttet sig arbejdsgruppens sluttekst med tre tilføjelser til principperne for en løsning.

Noget konkret løsningsforslag blev det ikke til. Men principperne for en løsning, der skal sikre at EU’s vandrammedirektiv bliver opfyldt ved Gudenåens passage ved Tangeværket, kan en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe nu præsentere for miljøminister Lea Wermelin. Og på mødet den 8. marts 2021 har Randers Byråd tilsluttet sig den foreslåede sluttekst med tre afgørende tilføjelser:

  • at passageløsningen understøtter det biodiversitetsmæssige potentiale der er knyttet til Gudenåen, herunder selvreproducerende fiskebestande
  • at passageløsningen tilgodeser og understøtter de krævede kvalitetsparametre, som ligger til grund for målopfyldelsen om god økologisk tilstand.
  • at eventuel anvendelse af spunsning i en passageløsning bør minimeres mest muligt, og at omløbet prioriteres etableres ved et gravet, naturlig slynget vandløbsforløb, der samtidig understøtter de naturmæssige- og rekreative værdier i området.

Hent hele arbejdsgruppens sluttekst

Mange forskellige interesser

EU’s vandrammedirektiv fastlægger rammerne for beskyttelsen af bl.a. vandløb, og i slutningen af 2020 nedsatte miljøminister Lea Wermelin arbejdsgruppen, der fik til opgave at finde realistiske løsningsmuligheder for at opfylde vandrammedirektivet og sikre fiskepassage ved Tangeværket.

Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra Tangeværket, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforening, Friluftsrådet, Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Norlys (som ejer Tangeværket ), samt de fire kommuner Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers. Og på grund af aktørernes meget forskellige interesser har arbejdsgruppen konstateret, at det ikke var muligt at nå til enighed om konkrete løsningsforslag. Derfor har arbejdsgruppen i stedet fremlagt principper for en løsning.

Ud over Randers Kommune forventes det at Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforening, Friluftsrådet og Favrskov Kommune tilslutter sig slutteksten, mens de øvrige aktører har meddelt, at de ikke kan tilslutte sig. Så hvad der videre skal ske i sagen er nu op til miljøministeren.

En langstrakt sag

I 1921 blev opførelsen af Tangeværket og Tange Sø færdiggjort og siden da har Tangeværket, der ligger i Viborg Kommune, virket som en spærring for dyrelivet i Gudenåen. Spærringen betyder, at fisk, smådyr og andre vandlevende dyr ikke kan færdes frit op- og nedstrøms værket.

I mere end 30 år er der gjort adskille forsøg på at træffe en beslutning om søen og værkets fremtid. Men det er endnu ikke lykkedes at finde en løsning. På den ene side har søens forkæmpere stået og forsvaret herlighedsværdien af søen og vigtigheden i at producere grøn energi. På den anden side har lystfiskere, naturorganisationer og andre kæmpet for, at søen bliver nedlagt, eller at der som minimum etableres passage for dyrelivet ved værket.

Tange Sø er Danmarks største kunstige sø, og da Tangeværket blev opført, producerede det strøm svarende til cirka en fjerdedel af Jyllands strømforbrug. I dag svarer det til 3000 husstande eller hvad en enkelt vindmølle kan producere.

Gudenåen er Danmarks længste å og eneste flod. Åen har sit udspring i Tinnet krat i Vejle Kommune og løber på sin færd ca. 150 km indtil sit udløb i Randers Fjord.

Kommentarer