Bjerringbro

Over 3.000 skoleelever fra Viborg går i køkkenet for klimaet

3000 skolebørn på Viborgegnen går i skolekøkkenet for at eksperimentere med klimavenlige fødevarer og måltider i efterårets store GoCook-projekt. Pressefoto

Klimadebatten har sneget sig ind over alt. Også i de danske skoleklasser. Men hvordan lever man egentlig klimavenligt? Det udforsker 150.000 danske skolebørn, når de efter efterårsferien går i køkkenet i kamp for klimaet. I Viborg er de også med.

Hvordan smager en burger eller en forårsrulle, når der ikke er kød i? Og hvordan er det nu lige med dehn nye klimavenlige Madpyramide?

Det skal skoleelever fra Viborg undersøge, når de sammen med GoCook og 150.000 andre danske skolebørn går i skolekøkkenet for at eksperimentere med klimavenlige fødevarer og måltider i efterårets store GoCook-projekt.

GoCook, Coops madprojekt for børn og unge, har en mission om at skabe den første generation, der er bedre til at lave bæredygtig mad end deres forældre. Et af GoCooks største projekter er Smagekassen, hvor næsten 6.500 skoleklasser over hele landet har bestilt en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

Hvad ka’ bøf, som bønner ikke ka’?

Smagekassen bliver i år bestilt af 4 ud af 5 skoler og er denne gang pakket med blandt andet økologiske limabønner og danske økologiske hvidkål og gulerødder, så eleverne kan tilberede danske forårsruller og eksperimentere med at lave burgerbøffer af bønner, når opskriften står på klima-lækre veggiesliders.

– Der er mange, der synes, det er svært at spise klimavenligt, men det behøver det slet ikke være. Vi vil gerne hjælpe børnene med at gøre en forskel for klimaet ved at tage de klassiske hverdagsretter og gøre dem 3 til 20 gange bedre for klimaet. Vi har madmodige børn med til at udvikle retterne, så vi håber, at børn i hele landet er ligeså klar til at prøve nye smagsoplevelser, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook.

Det er 12. år i træk, at landets skoler kan bestille smagekasser hos Coop, og de 150.000 danske skoleelever,
som skal arbejde med undervisningsmaterialet, skal både på opdagelse i bælgfrugternes farverige verden, lære om kødets klimaaftryk, madspild og så skal de selv svinge pander og paletkniv, når kassens mange råvarer skal tilberedes.

Kokken Gorm Wisweh er ambassadør for GoCook og har været foran kameraet i de mange film til årets Smagekasse.

– En af de gode ting ved GoCook er, at der ikke er nogen løftede pegefingre. Der bliver ikke prædiket om rigtigt og forkert. Vi giver børnene nogle indsigter og muligheder, og så kan de selv ta’ den derfra, siger Gorm Wisweh.

Skoleelever over hele landet laver klima-lækre danske forårsruller og veggiesliders i ugerne 43, 44 og 45.

Herunder kan I se nogle af de skoler, der deltager i Viborg:

  • Egeskovskolen i Bjerringbro deltager med 12 klasser
  • Møldrup Skole deltager med 2 klasser
  • Karup Skole deltager med 4 klasser
  • Hald Ege Skole deltager med 8 klasser

Kommentarer