Debat og politik

Organdonor – har du taget stilling?

Debatindlæg af Karin Gaardsted, Viborg, folketingskandidat for Socialdemokratiet

Der er alvorlig mangel på organer, og 10-20 familier oplever hvert år at miste et barn, en mor, en far, fordi det ikke lykkes at finde et donororgan i tide. Og mange flere familier lever i årevis med alvorlig og svær sygdom, konstante indlæggelser, lav livskvalitet og en konstant angst for miste. Det er svære betingelser for et forældreskab og et ægteskab.

Mere end 80.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag om, at alle over 18 år automatisk skal være tilmeldt som organdonor.
Kun 25 % af befolkningen har truffet et aktivt valg, også selv om der er 80 %, der går ind for organdonation. Det er jo et betragteligt dilemma, som politikerne nu på tværs af partierne har besluttet at finde en løsning på. Det er også på tide. Lovgivningen må sikre, at de muligheder, der er for at overgive organer til andre, udnyttes til fulde. Naturligvis med donorens samtykke.

I dag skal man aktivt tilmelde sig donorregistret. Det modsatte vil, som borgerforslaget lyder, være automatisk tilmelding, når man fylder 18 år, og løsningen i midten vil være obligatorisk stillingtagen; altså at du, når du bliver myndig, bliver spurgt, om du vil donere organer. Svarer du ikke, bliver du spurgt igen efter nogen tid, men du bliver ikke tvunget til at svare ja eller nej.

Af de 1,3 mio., som har tilmeldt sig donorregistret, har kun 73.000 tilkendegivet et forbud mod donation. Det viser, at tilslutningen til organdonation er kæmpestor. De fleste af os får det bare ikke gjort. Vi overlader det dermed til vore pårørende at stå tilbage med kattepinen. Vi skal have tallet meget højere op. Hjælp dem, der står på venteliste til nye lunger, et hjerte, en nyre, en lever eller en bugspytkirtel. 

Og husk, at det er godt at tilmelde sig, men at det naturligvis også er i orden at lade sig registrere som en person, der ikke ønsker at donere.
Tag stilling nu. Tal med din familie om, hvad du ønsker. Registrer dig på borger.dk.

Kommentarer