Bigum

Kolde gys er er blevet et megahit – nu organiserer vinterbaderne sig

De senere år er interessen for at vinterbade steget voldsomt. Billedet her er fra december 2019, hvor en flok Vammenborgere er i Bigum for at tage et juledyp. Siden den dag har de og mange andre mødtes næsten hver weekend i vinterhalvåret for at vinterbade. Nu vil de organisere sig i en forening, og så kan de glæde til, at en sauna også er på vej. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

En godkendelse fra Viborg Kommune har banet vejen for at der kan bygges en sauna ved Bigum søbad, og det vækker begejstring blandt de mange vinterbadere fra lokalområdet, der nu vil organisere sig i en ny forening.

Siden vinteren 2019-20 er interessen for at vinterbade i Tjele Langsø vokset stødt, og med den store interesse for at hoppe i det kolde vand opstod hurtigt et ønske om at få etableret en sauna ved søen.

En håndfuld af de mest entusiastiske vinterbadere fra Vammen og Bigum allierede sig med Bigum forsamlingshus, som sendte en ansøgning til LAG Skive-Viborg, der hurtigt kvitterede med tilsagn om støtte på 125.000 kroner.

– Vi tog herefter kontakt til kommunens kultur- og fritidsudvalg i august sidste år for at få deres opbakning til projektet, fortæller Ulf Givskov Bender, Vammen, som leder den arbejdsgruppe, der arbejder med projektet.

Oprindeligt havde gruppen tænkt sig, at saunaen skulle placeres i Vammen ved Det rekreative område, hvor der også er en badebro, men det kunne ikke lade sig gøre af flere forskellige årsager. I stedet pegede kommunen på Bigum Søbad som den ideelle placering, blandt andet fordi der allerede er madpakkehus, bålsted foruden en relativ ny badebro og god dybde i vandet.

Det var heller ikke gået politikernes næse forbi, at vinterbadningen havde skabt nyt liv ved Søbadet, som tiltrak borgere fra foruden Bigum og Vammen nu også Klejtrup.

– Det blev til en samtale om at skabe et fællesskab mellem flere landsbyer med Bigum som bindeled, fortæller Ulf Givskov Bender.

Gruppen søgte og fik 100.000 kroner fra puljen ‘Blå støttepunkter´, så nu mangler man ’blot’ 125.000 for at matche LAG-tilskuddet.

– De 25.000 finder vi i frivilligt arbejde, og resten regner vi med at hente fra forskellige fonde, siger Ulf Givskov Bender.

Landzonetilladelse og dispensation

Området ved Bigum Søbadligger i landzone, og kommunen har nu givet en landzonetilladelse til at bygge en 18 kvadratmeter stor sauna samt et overdækket areal uden for på 11,25 kvadratmeter, der kan anvendes som madpakkehus. Man har desuden givet en dispensation fra naturbeskyttelsesloven, som var nødvendig for at  realisere projektet, der er blevet til med assistance fra kommunens skovfoged Rune Rauff Schultz, der har stået for ansøgningen til Viborg Kommune om landzonetilladelsen og dispensationen fra naturbeskyttelsesloven.

Ulf Givskov Bender roser kommunen for stor samardsvilje og hjælp til blandt andet rengøring af badebroen.

– Det har fungeret eksemplarisk, fastslår han.

Næste step er at få etableret en vinterbaderforening.

– Det er blevet udsat nogle gange på grund af corona, men vi håber at kunne afholde stiftende generalforsamling i løbet af februar. Og det bliver selvfølgelig ved Bigum Søbad og med et obligatorisk dyp i søen, lyder meldingen fra Ulf Givskov Bender.

Kommentarer