Samfund

Jubel i Hammershøj – med i opløbet som Årets Landsby i Danmark

Høegsparken i Hammershøj er et af de områder i byen, der er blevet gevaldigt shinet op de senere år. Her er blandt andet en miniskaterbane for de små, krolf. kæmpeskak og madpakkehus med mere. Billedet er fra indvielsen i 2021. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Hammershøj er sammen med landsbyerne Lundeborg på Fyn og Venslev på Sjælland sluppet igennem nåleøjet og dyster nu om prisen som Årets Landsby 2024, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.

Der var jubel i Hammershøj, da man forleden modtog besked om, at byen er blandt de tre finalister i konkurrencen om at blive Årets Landsby.

– Det er vi vanvittigt glade og meget beærede over. Det er et kæmpestort klap på skulderen, fortæller Lars Antonsen, der er formand for borgerforeningen, som har sendt ansøgningen ind. Og den er lang.

– Der jo ske så mange ting de sidste mange år, senest med alt det vi har fået lavet i Høegsparken; og vi synes Hammershøj har så meget at byde på både af gode faciliteter, fællesskab og visioner for vores lille by. Så vi syntes, det var værd at give et skud. Og nu er vi med i finalen, det er da helt vildt siger Lars Antonsen.

Komiteen for Årets Landsby har netop kigget efter de kvaliteter, som Hammershøj kan præsentere.

I  deres motivering skriver de:

“Det nære sociale liv kendetegner landsbyen Hammershøj, hvor der er et stærkt fællesskab blandt de 931 borgere. Byens nye Dagli’Brugs er et vigtigt samlingspunkt i hverdagen, og i Høegsparken finder man aktiviteter for store og små, såsom petanquebane, krolfbane og streetbane. Det lokale friluftsbad tiltrækker over 25.000 gæster årligt og er et yndet mødested om sommeren. Byens mange tiltag, såsom fællesspisning, sports- og soppefesten og det nye projekt “Højdepunktet”, samler borgere i alle aldre, og i Hammershøj løfter man i flok og nyder det gode liv sammen.”

Petanquebanen ved Høegsparken er blevet renoveret og gjort større, så der er plads til endnu flere spillere. Det er blevet et populært samlingspunkt. Privatfoto

Vigtigt besøg

Hammershøj er i konkurrence med landsbyerne Lundeborg på Fyn og Venslev på SjællandI august besøger komiteen på skift de tre finalelandsbyer, hvorefter man vælger en vinder.

Første besøg er netop i Hammershøj, og det bliver den 23. august, hvor byen skal vise sig fra sin bedste side, lover Lars Antonsen.

– Vi har jo næsten lige fået nyheden, så vi skal lige have samlet tankerne, men jeg tænker, at vi går i dialog med alle byens foreninger og rækker ud til folk generelt, så vi sammen kan finde ud af, hvordan vi bedst muligt præsenterer vores dejlige by, siger han.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 28. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Vinderlandsbyen vil blive fejret med en kåringsfest lørdag den 14. september 2024.

Det er andet år i træk, at en landsby fra Viborg Kommune er med i opløbet. Sidste år var det Sparkær, der tilmed løb med sejren. Arkivfoto: Viborg Kommune

 

Kommentarer