Tillykke til medarbejderne i Viborg med resultaterne af det hårde arbejde! En målrettet indsats for at sætte fokus på økologi har nu resulteret i et bronzemærke til HE Midt Køkken. Det markeres med brunch i kantinen og flødekager til patienterne 1. februar.

Overgangen fra konventionelle varer til økologi har for såvel HE Midt Køkken som andre hospitalskøkkener i regionen været en politisk og dermed bunden opgave. Målet var at opnå bronzemærket inden udgangen af 2016, og det lykkedes for HE Midt Køkken, fortæller cheføkonoma Gitte Brandt Fogh Nielsen

Det økologiske spisemærke er en statskontrolleret mærkningsordning for køkkener og spisesteder og findes i guld, sølv og bronze. Mærket viser, hvor stor andel af økologiske råvarer, der anvendes i produktionen og kan ses som en milepæl for, hvor langt man er med en økologisk omstilling.

350 tons økologiske kartofler

Og økologien er for alvor rykket ind på HE Midt. I løbet af 2016 steg indkøbet af økologisk frugt og grønt på HE Midt således fra seks tons i første kvartal til ni tons i fjerde kvartal. Efterfølgende er også HE Midts bageri kommet med på den økologiske vogn, så 37 af i alt 43 tons indkøbte varer til bageriet i dag er økologiske.
Omlægningen måles i forhold til mængder, og derfor er især kartoflerne udslagsgivende for det samlede økologiregnskab, fortæller cheføkonomaen. HE Midt Køkken bruger nemlig årligt 350.000 kilo kartofler, som nu altså er økologiske.

Også hovedparten af mejeriprodukter er omlagt til økologi, og i slutningen af 2016 kom turen til saft og juice, som ligeledes fylder godt i det økologiske regnskab.

– Ved hjælp af sund fornuft og godt købmandsskab er det på den måde lykkedes os at øge økologiprocenten fra 15 procent i første kvartal til 38 procent i årets sidste kvartal, fortæller Gitte Brandt Fogh Nielsen.

Brunch og flødemedaljer

Hun har stor ros til medarbejderne i HE Midt Køkken, som sideløbende med omlægningen også har været presset af for lidt plads og for mange håndværkere i forbindelse med en større ombygning. Cheføkonomaen glæder sig dermed til at fejre det økologiske bronzemærke med både kolleger og patienter onsdag den 1. februar. Om formiddagen vil der være brunch i hospitalenhedens kantiner til en fast tallerkenpris på 30 kroner, ligesom patienterne på dagen vil kunne nyde en flødekage.

– Og vi kunne selvfølgelig ikke servere andet end en medalje i den forbindelse, smiler cheføkonomaen.