Viborg By

Flot sommerbesøg på museerne i Domkirkekvarteret

Foto: Viborg Museum

Igen i år har Viborg vist sig frem fra sin pæne side for mange turister i Domkirkekvarteret, og både Viborg Museum og Skovgaard Museet har disket op med en spændende pallette af aktiviteter. Efter to Corona-påvirkede år, hvor besøgstallene har været umulige at forudsige, har sommeren 2022 på mange måder været mere normal.

Viborg Museums aktiviteter består først og fremmest af guidede ture i byens historiske kerne, mens det kommende bymuseum stadig er under udvikling. Her har museet fået godt fat i turistgrupper fra hele landet, som bliver guidet på kyndig vis af de engagerede Viborg Guider. Samtidig er museets egne ture, hvor dets inspektører deler ud af deres ekspertviden om byens historie, også ganske populære. Samlet kan man på museet nu konstatere, at sidste års samlede besøgstal allerede er nået her i begyndelsen af september. Men succesen til trods er der et par huller i osten.

Museumschef Brian Wiborg udtaler: ”Vi er stolte over allerede nu at kunne konstatere, at sidste års samlede besøgstal er i hus. Vi kan ikke pege på én bestemt succesfuld aktivitet som årsag, men vi kan se i statistikken, at gæsterne fordeler sig bredt på vores mange aktiviteter. Til gengæld kan vi se, at vores gæster først og fremmest er her i forsommeren og sensommeren. Juli har altid været en stille måned i Viborg. Og det er ærgerligt, for det må betyde at kulturturisterne søger andre steder hen i Jylland. Og det er ellers dem, Viborg har mest appel til”

Succes med berøring på Skovgaard Museet 

På Skovgaard Museet har sommeren også været særdeles tilfredsstillende. Her kunne man opleve udstillingen ”Må gerne berøres”, med skulpturer af billedhuggeren Lars Abrahamsen (f. 1953) og digte af Eske K. Mathiesen (1944-2021). Det var en udstilling, der i høj grad mødte publikum i øjenhøjde, og som en endelig trumf på tilgængelighedsskalaen måtte man røre ved værkerne og sanse dem med hænderne. Værkerne berørte på deres egen måde en større grundfortælling om mennesket og naturen – mennesket i naturen og naturen i mennesket – og satte Skovgaard Museets rige samling af guldalderens naturskildringer i et nyt og sanseligt relief. Den 20. august åbnede Skovgaard Museet den populære udstilling ”Bertha Wegmann – kunsten af male på mange sprog”, der også allerede har trukket rekordstore besøgstal.

Museumsleder Christian Kortegaard Madsen siger: ”Det har været en fænomenal sommer på Skovgaard Museet med besøgstal, der ligner dem, vi havde på et godt år før Coronapandemien. Foran os ligger nu efteråret, som vi byder velkomment med et rigt arrangementsprogram og nye formidlingstiltag som f.eks. gratis omvisninger i weekenderne. Og så er der jo Bertha Wegmann-udstillingen, som museet har lavet i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling i København, hvor den trak rekordstore besøgstal. Der er meget at glæde sig over, og der er meget at glæde sig til!” 

Plads til flere turister i juli

I juli og august måned har museerne i Domkirkekvarteret i fællesskab drevet turistservice i Skovgaard Museets hyggelige have. En brugerundersøgelse viste, at der blandt de turister, der besøgte det midlertidige turistkontor, var stor tilfredshed med den service, de fik. Men antallet af henvendelser var relativt få. I alt var der godt 1.000 henvendelser på de to måneder.

Herom siger Brian Wiborg: ”Der er ingen tvivl om, at de turister, der kommer til Domkirkekvarteret er glade for den service, de får. Det viser vores undersøgelse, og det er vigtigt for deres samlede oplevelse af Viborg. Men selvom 1.000 henvendelser kan lyde af mange, så er det jo kun ca. 16 om dagen. Det matcher meget godt det indtryk, man får, når man færdes i Viborgs bykerne i juli. Der er meget stille. Så mon ikke tiden er kommet til, at vi skal have gjort opmærksom på Viborgs unikke domkirkekvarter uden for kommunen? En vitaminindsprøjtning til en ambitiøs landsdækkende turismekampagne vil være velkommen.”

Nu går efterårssæsonen i gang. Her er der store forventninger til både Skovgaard Museets aktuelle Bertha Wegmann udstilling og det nyligt indviede De fem Halder, hvor især efterårsferien er i fokus for begge museer.    

Kommentarer