Løgstrup

Erstatningskrav øverst på dagordenen til ålaugets generalforsamling

Lodsejere langs Skals Å står om ikke i lort, så vand, til knæene på deres jorder, som drukner. Kommunen afviser at kunne hjælpe, og derfor retter Skals- og Vorning Ålaug blikket mod muligheden for at få erstattet deres tabte jord. Arkivfoto

Når Skals- og Vorning Ålaug i morgen onsdag holder generalforsamling, så er det med fokus på lodsejernes retsstilling, da man foreløbigt ikke har haft held til at få politisk hjælp til at løse problemerne med en stadigt stigende vandstand i ådalen.

Det har været afdækket og debatteret i spaltevis af artikler og læserindlæg samt TV-indslag og masser af møder – lodsejernes problemer med en stadigt stigende vandstand i ådalene.

Senest bragte vi på Viborg Netavis (30. oktober) et åbent brev fra formanden i Skals- og Vorning Ålaug, Ole Vagn Nielsen, som han havde sendt til samtlige politikere i Viborg byråd.

Læs også: Åbent brev til Kommunalbestyrelsen i Viborg: Rens åen op nu

Heri appellerer han blandt andet til, at der bliver taget politisk affære for at få renset åen op, og hvis der ikke er vilje til dette, anmoder han om, ”at hvis den politiske holdning alligevel er, at man ønsker ådalen sat under vand, må man anstændigvis købe disse arealer”.

Svaret er nej

I et svar fra borgmester Torsten Nielsen, henholder denne sig til, at forvaltningen oplyser, ”at vandløbene er vedligeholdt i overensstemmelse med regulativerne”.

I et internt notat, som følger med brevet, og som Viborg Netavis har fået indsigt i, oplyses det på spørgmålet om kompensation blandt andet, at ”Kommunen må ikke yde støtte til enkeltpersoner uden specifik hjemmel i lovgivningen. Viborg kommune kan derfor ikke indenfor kommunalfuldmagtens bestemmelser hjælpe med økonomisk støtte”. Der henvises desuden til forskellige støtteordninger til omlægning af den oversvømmede jord som en løsning på lodsejernes problem.

– Det samme historie om igen, forvaltningen vil ganske enkelt ikke høre på fornuft, siger Ole Vagn Nielsen til Viborg Netavis.

Han og ålaugets øvrige medlemmer undrer sig over, at Viborg Kommune står så stejlt på, at der ikke kan rokkes ved fortolkningen af vandregulativet, mens andre kommuner tilsyneladende finder mulighed for netop dette.

Andre kommuner kan godt

De fremfører som argument, at for eksempel Rebild Kommune inden for selvsamme lovgivning for få år siden lavede en gennemgribende åregulerng i Simested å og nu følger op med en bundoprensning (se billede nedenfor fra Volstrup fra 5. november i år), så vandløbet kan tage imod vinternedbør, og “så pindsvineknop og lignende invasive arter får sværest mulige vilkår ved vækststart til foråret”, som Just Bach Andersen, Nørbæk, udtrykker det.

Læs også: Opråb til politikerne: Engene svømmer over

Ved generalforsamlingen i morgen onsdag 29. november er spørgsmålet om lodsejernes retsstilling og mulighed for at få erstatning derfor  på dagsordenen, og man har allieret sig med jurist ved Agri Nord, Hans Ole Kristenen, som vil holde et indlæg og svare på spørgsmål om sagen.

Mødet foregår på Vammen Kro og starter klokken 19.00.

Skals- og Vorning Ålaug håber på stor tilslutning til generalforsamlingen,  hvor også ikke-medlemmer er velkomne for at høre mere om problemstillingen og mulighederne.

Kommentarer