Tjele

594 underskrifter mod vindmøller i Nr. Vinge

Se billedserie Delegationen af vindmøllemodstandere, som torsdag i sidste uge troppede op på rådhuset for at overlevere ikke mindre end 594 underskrifter imod vindmølleprojektet ved Nr. Vinge. Foto: Gitte Hagsholm

En gruppe modstandere af vindmølleprojektet i Nr. Vinge afleverede  torsdag i sidste uge underskrifter til klima- og miljøudvalgets formand Stine Damborg Hust (K) forud for udvalgets møde.

Siden Viborg Kommune tidligere på året besluttede at genoplive vindmølleprojektet ved Nr. Vinge har en gruppe modstandere arbejdet indædt på at få det lagt i graven igen.

Torsdag formiddag 29. november troppede en delegation op på rådhuset for at aflevere en mappe med ikke færre end 594 underskrifter imod vindmølleplanerne. Et betragteligt antal i forhold til antal borgere, der bor i de berørte områder.

– Vi har gået fra dør til dør for at samle underskrifter, og de fleste er meget imod projektet. Selv et par tyske turister på Vammen Camping har skrevet under, fortalte
Elisabeth Lund.

Ud over at være med i modstandsgruppen, er hun også formand for Tjele-Nr. Vinge menighedsråd, som har bedt om at få lavet forskellige visualiseringer af møllerne.

– Vi har blandt andet bedt om en natvisualisering. Møllerne bliver jo udstyret med røde advarselslamper i toppen, så de kommer til at stå der og blinke, når det bliver mørkt, forklarede hun.

– Mange skriver også under, fordi man mener, at nu er det ved at være nok med alle de store havvindmøller på land. De skal ud i vandet, hvor de hører til, og hvor man får reel udnyttelse af kapaciteten, sagde Niels Cleemann.

Hans Tage Lund fra vindmøllemodstandsgruppen overrakte mappen med de 594 protestunderskrifter til formand for klima- og miljøudvalget, Stine Damgaard Hust. Foto: Gitte Hagsholm

Forskellige hensyn

Protesterne peger især på møllernes påvirkning af den omgivende natur og fredede fuglebestand. Blandt andet er engene ved Tjele Gods rasteplads for tajga-sædgåsen, og tedet har stor betydning for gåseartens bestand i Norden. Derfor er Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening blandt modstanderne af mølleprojektet.

– Der er lige lavet en tysk undersøgelse af vindmøllers påvirkning af økosystemet. Den viser, at rovfuglene som de første forsvinder, når der kommer vindmøller. Det vil efterhånden føre til en forarming af naturen i takt med, at arterne forsvinder, forklarede Niels Cleemann.

til klima- og miljøudvalgets formand Stine Damborg Hust (K), da hun dukkede op i rådhusets forhal for at tage imod delegationen og de mange underskrifter.

Intet er besluttet endnu

Formanden lovede, at udvalget vil gennemgå alle høringssvarene, og hun understregede, at politikerne endnu ikke har besluttet noget hverken for eller imod vindmøllerne.

– Hensigten med høringsperioden er jo netop, at man giver borgerne mulighed for at give deres mening til kende. Vi er i en fase, hvor vi ikke har besluttet, om møllerne skal være der.

Byrådet arbejder for en grøn omstilling, og det fremgår af konstitueringsaftale, at  blandt andet vindmøller skal bidrage til den omstilling.

– Så vi forholder os til de projekter, vi bliver forelagt, men det er slet ikke sikkert, at det her bliver det endelige mølleprojekt. Jeg ved ikke om det beroliger, men det er i hvert fald et ærligt svar, sagde Stine Damborg Hust og tilføjede:

– Nu vil vi se på alt det indsendte materiale og underskrifterne her. Så afventer vi rapporten, men det er jo i sidste ende en politisk beslutning.

Formand for klima- og miljøudvalget, Stine Damgaard Hust (tv), kvitterede på kommunens vegne for de mange indsamlede protestunderskrifter, nøje overvåget af to af medlemmerne af modstandergruppen, Jette Cleemann og Elisabeth Lund. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer