Erhverv

Viborg Kommune vil øge udbuddet af faglært arbejdskraft

Som en konsekvens af COVID-19 er mange blevet afskediget. De ufaglærte ledige skal tilbydes opkvalificering og efteruddannelse, der svarer til arbejdsmarkedets behov og efterspørgsel.

COVID-19 har haft store konsekvenser for ledigheden, virksomhedsaktiviteten og økonomien. Krisen har ramt den ufaglærte arbejdskraft særlig hårdt. Derfor ønsker Beskæftigelsesudvalget i Viborg at øge udbuddet af faglært arbejdskraft via vedtagelsen af Beskæftigelsesplan 2021.

Ufaglærte medarbejdere har i særlig grad mærket konsekvenserne af COVID-19, hvor mange er blevet afskediget som følge af den økonomiske krise. Der er derfor et behov for, at udbuddet af faglært arbejdskraft øges – særligt inden for brancher med mangel på arbejdskraft. Med andre ord skal de nye ufaglærte ledige tilbydes opkvalificering og efteruddannelse, der svarer til arbejdsmarkedets behov og efterspørgsel.

Sætter strategisk og målrettet ind

Beskæftigelsesudvalget og resten af byrådet har den 16. december vedtaget en Beskæftigelsesplan for 2021, som bygger videre på den justering af Beskæftigelsesplanen for 2020, som byrådet vedtog i september. De to planer danner sammen med byrådets Sammenhængsmodel rammen for en storstilet og målrettet strategi for at øge udbuddet af faglært arbejdskraft.

– Byrådets Sammenhængsmodel indeholder flere målsætninger om at øge borgernes uddannelsesniveau. Det giver allerbedst mening, hvis det gøres strategisk og målrettet inden for områder, hvor arbejdsgiverne oplever mangel på arbejdskraft. Det er derfor, at vi i første omgang sætter fokus på social- og sundhedsområdet, bygge og anlæg samt industriområdet, siger Anders Bertel, formand for Beskæftigelsesudvalget.

Alle gode kræfter inddrages

Den nye strategi for at øge udbuddet af faglært arbejdskraft skal blandt andet gennemføres via statslige hjælpepakker og voksenlærlingeforløb. Det kræver indsatser, redskaber og metoder, der udbreder viden om uddannelser og ordninger samt giver øget motivation hos ledige, medarbejdere og arbejdsgivere, så flere får en erhvervsfaglig uddannelse. Strategien iværksættes gennem et koordineret samarbejde mellem blandt andre ViborgEgnens Erhvervsråd, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer, a-kasser, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, virksomheder samt Viborg Kommune.

– Det er helt afgørende, at vi inddrager alle gode kræfter, når vi skal sætte ind med så vigtig en dagsorden. Viborg Kommune kan og skal ikke løse udfordringen alene. Situationen på arbejdsmarkedet lige nu kræver, at vi alle rykker tættere sammen i bussen og giver en hjælpende hånd, siger Nikolai Norup, næstformand for Beskæftigelsesudvalget.

Fakta om Beskæftigelsesplan 2021

Foruden et fokus på opkvalificering indeholder Beskæftigelsesplan 2021 også andre fokusområder, indsatser og mål. I Beskæftigelsesplan 2021 sættes der spot på følgende fokusområder: Virksomhedssamarbejdet, forsikrede ledige og jobparate kontanthjælpsmodtagere, unge, sygemeldte og integration. På tværs af disse fokusområder er der en række prioriterede indsatser: Jobformidling og virksomhedsservice, opkvalificering og efteruddannelse, målrettet virksomhedsindsats samt tæt kontakt og aktiv indsats for alle målgrupper. Hertil en række mål inden for de enkelte fokusområder.

Læs mere her om Beskæftigelsesplan 2021 i sagen til Viborg Byråd den 16. december 2020.

Kommentarer