Viborg By

Vi vil heller ikke fryse på landet

Debatindlæg af:
Ida Korgaard, kasserer i VibLand – Viborg Landsbysammenslutning

I VibLand har vi længe været bekymrede for, hvordan vi på landet kan få varme nok til den kommende fyringssæson, når gas skal udfases hos de 7136 husstande, der har gas eller olie som opvarmning.

Vi giver Lars Norup (Viborg Stifts Folkeblad, red.) fuldstændig ret, når han i sin leder den 6/9 skriver, at hverken stat, regering eller kommunen rigtig tager ansvar. Til gengæld mener vi ikke, at vi kan nøjes med at spare, selvom det skulle blive 20 procent.

Mange mennesker på landet er i forvejen sparsommelige personer, og derfor er der ikke meget at skære yderligere ned. Skulle der slukkes for gas eller strøm i en landsby, vil det ikke bare gå ud over opvarmning, men også over drikkevandsforsyningen, husdyrene og transport til arbejde. Vi har derfor brug for nye energikilder. Og vi kommer ikke videre uden politisk opbakning.

Folketingskandidat Karin Gaardsted (S) har en god pointe, når hun opfordrer til flere solceller på tagene og medejerskab i mindre vindmøller både på land og i byerne. Nogle landsbyer i Viborg kommune er allerede begyndt med at bruge alternative løsninger: Rødkærsbro, Karup, Klejtrup og Skals udnytter mejerivarme, biogas eller varmepumper og sparer derved store mængder gas fra Rusland.

Det vil gavne befolkningen på landet og ikke mindst klimaet, hvis der kom mange flere langtidsholdbare energiløsninger til alle landsbyer. Dertil har vi brug for opbakning og støtte fra vores politikere. Godt nok gør vi meget selv, herude i landsbyerne, men hvad forsyningssikkerheden angår, har vi alligevel brug for politikerne og fagfolk – og i særdeleshed nytænkning.

For at komme godt i gang inviterer VibLand tirsdag den 27. september alle interesserede til fyraftensmøde om bæredygtige energiløsninger på landet. Her vil forskellige fagfolk give råd og vise veje til, at vi i landdistrikterne kan komme til at klare os bedre uden gas og olie.

Det hele foregår på Viborg Bibliotek kl. 17-20. 

Kommentarer