Samfund

Vi venter stadig på vendepunktet

Mona Striib, formand i FOA.

10 måneder i kamp mod corona har slidt hårdt på de ansatte i frontlinjen, desværre er slaget ikke vundet endnu. De næste måneder kræver en særlig indsats, mener fagforbundet FOA.

Statsminister Mette Frederiksen er forsigtig optimistisk i kampen mod coronaen. Vi kan skimte daggryet, selv om vi også må forvente, at de sværeste måneder er foran os, sagde hun i sin årlige nytårstale. FOAs formand Mona Striib deler den forsigtighed, og håber optimismen er berettiget.

”Det er ikke overstået. Vendepunktet kommer måske først til påske. Lige nu er presset på sygehuse, ældrepleje, dagpasningsområdet, sociale institutioner m.m. voldsomt stort. Det kræver en pokkers stor sidste kraftanstrengelse at komme igennem de næste måneder,” fastslår Mona Striib.

Både dronningen og statsministeren udtrykte i deres nytårstaler anerkendelse af det arbejde de ansatte udfører på plejehjem, hospitaler, væresteder og meget mere. FOAs formand kvitterer for den anerkendelse og støtte, men understreger også, at anerkendelse ikke er nok. Den skal følges af handling.

”Uanset hvornår mareridtet er overstået, har vi brug for, at myndighederne i den sidste tid har fokus på personalets arbejdsvilkår. Derfor er FOAs nytårsbudskab til kommunerne: Tag godt fat på sikkerheden, brug jeres ret og pligt til at stramme op og lukke ned, før det er for sent. Sygefraværet stiger på grund af corona blandt personalet. Der er ikke en reserve at hente fra,” siger Mona Striib.

Hun er enig med Mette Frederiksen, når statsministeren fremhæver de 14 trepartsaftaler mellem regering, arbejdsgivere og fagforeninger.

”Det er imponerende, hvordan alle parter har kunnet samarbejde om løsninger. Det viser den danske models holdbarhed. Selv om det ind i mellem har taget længere tid om at få skabt løsninger for vores medlemmer, end vi havde håbet. Jeg håber, at vi kan speede op her i slutfasen.

I 2021 vil regeringen fremlægge en såkaldt ”velfærdslov”, som ifølge statsministeren skal sikre, at pengene følger med, når vi bliver flere børn og ældre.

”Det er et vigtigt skridt. Også fordi investeringer i den offentlige velfærd vil kunne være med til at løfte os ud af krisen igen. Hvis vi både skal godt gennem krisen og godt videre på den anden side, skal vi holde fast i sammenhold og samfundssind og have mod og styrke til at investere i fællesskabet.,” mener Mona Striib.

Kommentarer