Samfund

Unges alkoholkultur spænder ben for bedre forebyggelse

Arkivfoto

For nogle unge ender en uskyldig joint eller en festlig brandert med vennerne i et ødelæggende misbrug. En afhængighed, der langsomt æder sig ind i alle hjørner af den unges hverdag og som styres af jagten på den næste rus.

Ifølge tal fra Center for Rusmiddelforskning har 17.000 unge et dagligt forbrug af hash, mens 32.000 unge i alderen 16-24 år har så højt et alkoholforbrug, at det kan betegnes som et misbrug. Alligevel er det kun ganske få unge, der reelt søger behandling. Ifølge de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen var kun 380 unge i behandling for deres alkoholforbrug i 2013.

– Danske unge drikker enormt meget, og for mange kan det være svært at vurdere, om de har et misbrug, eller blot er en del af kulturen. Det er lykkedes at få debutalderen udskudt, og unge drikker generelt lidt mindre, men uddannelsessystemet danner fortsat ramme om en kultur, hvor det at drikke sig fuld er en forudsætning for at være en del af fællesskabet. Og det er jo netop det, de unge stræber efter, fortæller Mikael Jakshøj, direktør i Fonden Novavi, og fortsætter:

– Det er enormt vigtigt, at vi får fat i de unge, inden de udvikler en afhængighed. Generelt har man mere fokus på unges stofmisbrug, men det er i lige så høj grad vigtigt, at vi også fokuserer på de unges alkoholvaner.

Professor vil bruge nystiftet pris til bedre behandlingsmetoder

Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, der i dag modtog den første Fonden Novavi-Pris og 150.000 kr. ved et symposium i København, har gennem de seneste 10 år primært beskæftiget sig med unges misbrugsvaner. Han fortæller, at mange af de unge, der kommer i behandling for deres stofmisbrug, også har et stort alkoholforbrug, men at mange unge generelt ikke mener, at de har et problem, fordi deres alkoholindtag som sådan ikke skiller sig ud fra den øvrige drukkultur. Dog er der især én gruppe, der i højere grad er i risiko for at udvikle et misbrug.

– De unge, der hurtigt havner i et misbrug og bliver afhængige af stoffer og til dels også alkohol, er dem, der starter tidligt, og som også har nogle sociale og psykiske problemer med i baggagen. Over hver tredje, der har et stofmisbrug, har også en psykiatrisk diagnose, og over halvdelen har mindst én forælder, der enten har eller har haft et misbrug. Det er unge, som allerede i folkeskolen oplever problemer, og som lynhurtigt mister kontrollen, selvom de ikke nødvendigvis prøver mere eller andet end deres kammerater, siger Mads Uffe Pedersen.

Fonden Novavi-Prisen og symposiet er oprettet af Fonden Novavi, der ønsker et større fokus på forebyggelse og behandling af misbrugsproblemer. Og særligt at flere danskere – både unge og ældre – kommer i behandling for deres misbrug. Mads Uffe Pedersen vil bruge de 150.000 kroner på at udvikle og identificere de bedste behandlingsmetoder og udredningsredskaber.

Alt for få i behandling

Ud af de i alt 147.000 danskere, der lider af alkoholafhængighed, er blot 14.000 i behandling. Det svarer til godt 10 procent. En underbehandling, der ifølge Mikael Jakshøj, ikke ville blive accepteret i andre dele af sundhedssektoren.

– Hvis det nu kun var 10 procent af landets kræftpatienter, der fik behandling, ville der være et fuldt berettiget ramaskrig, og det samme ramaskrig bør der også være på misbrugsområdet. Alkohol- og stofafhængighed er en sygdom, der kræver kvalitetsbehandling på lige fod med andre sygdomme, og vi må som samfund ikke acceptere, at så få mennesker får den hjælp, de har brug for, siger Mikael Jakshøj.

Kommentarer