Tjele

Unge spejderne fra Hammershøj Gruppe på vej til Sydkorea – og en oplevelse for livet

Sander, Marie, David, Laurids og Jonna fra Hammershøj Gruppe rejste mandag afsted til Sydkorea sammen med 423 andre spejdere fra Danmark. Privatfoto

Jonna Lientje Vivica Wojke, Sander Hou Hedegaard, Laurids Refstrup Richtendorff, Marie Nielsen og David Molbæk Frederiksen fløj mandag morgen fra Billund Lufthavn for at deltage sammen med 423 andre danske spejdere i Verdensspejderlejr i Sydkorea fra 24. juli til 12. august.

Af Gitte Hagsholm, viborg@netavis.dk

Alle fem har været spejdere i Hammershøj Gruppe gennem de sidste 6 til 10 år. Den yngste er 14 og den ældste er 17 år.

Verdens Spejderlejr, også kendt som ’World Scout Jamboree’, er en gigantisk begivenhed for spejdere fra hele verden. Uanset religion, kultur, hudfarve eller økonomisk baggrund kan man deltage i denne kæmpestore spejderlejr.

– Jamboree afholdes hvert fjerde år, og denne gang finder den sted i Sydkorea, hvor hele 42.500 spejdere fra 170 lande deltager. Det betyder, at kun 25 lande på verdensplan ikke er repræsenteret,  en helt utrolig mangfoldighed, lyder det fra Jens Frederik Molbæk Frederiksen, formand for bestyrelsen i Hammershøj Gruppe, der nu  har sendt fem spejdere ud på en eneståenden oplevelse for livet.

Jamboreen har en lang historie, hvor den første fandt sted i England i 1920 og anden gang i 1924 i Danmark. Siden har den været afholdt hvert fjerde år rundt omkring i hele verden. I år i Sydkorea, som også var værtsland i 1991 .

Rejsen, prisen og tak for støtten

Prisen for at deltage i World Scout Jamboree i Sydkorea i 2023 er 31.000 kroner pr. deltager. Denne pris inkluderer deltagelse i lejren samt flyrejse tur-retur fra Danmark til Sydkorea. Inden lejren vil den danske delegation være på en syvdages rundrejse i Sydkorea, hvor deltagerne vil besøge Sydkoreas hovedstad, Seoul, samt Seoraksan Nationalpark, hvor de vil opleve alt fra vandreture til en tur på stranden, inden de tager videre til jamboree-lejren, der er beliggende ved Jeollabuk-do på tidligere rismarker.

Den høje pris skyldes rejseudligning.

– Danske spejdere betaler den højeste jamboreeafgift på grund af vores status som et velstående i-land, mens deltagere fra udviklingslande betaler en lavere jamboreeafgift, hvilket giver flere lande og spejdere mulighed for at deltage, fortæller Jens Frederik Molbæk Frederiksen.

For at finansiere turen har de fem deltagere arbejdet hårdt i halvandet år. De har tjent penge gennem havearbejde, flaskepant, lodseddelsalg og ved at ansøge forskellige fonde og foreninger.

– Og så har de oplevet stor opbakning fra det lokale samfund, hvilket både de unge mennesker og vi som gruppe er meget taknemmelige for. De unge har fået enorm støtte, både økonomisk og mentalt til projektet, og det har gjort det muligt for dem at tage afsted på denne kæmpestore oplevelse for livet, siger Jens Frederik Molbæk Frederiksen

Lang forberedelse

Forberedelserne har strakt sig over halvandet år, hvor de unge fra Hammershøj Gruppen har været på to forberedende weekender sammen med andre danske spejdere. De har også skulle sørge for indkøb af forskelligt udstyr, vacciner og forsikringer, alt hvad der er nødvendigt inden afrejsen. De har investeret i let og hurtigttørrende tøj, da de forventer temperaturer på 32 grader og regntid i Sydkorea. Desuden skal de være forberedt på en luftfugtighed på 84 procent.

Lejren

En Jamboree er en begivenhed, man aldrig vil glemme. Det er et kæmpe kulturmøde, hvor venskaber opstår på tværs af kulturer og verdensdele. Det er et fællesskab, der overskrider grænser, og hvor man møder spejdere fra forskellige kulturer over hele kloden. Det er et helt særligt fællesskab med fokus på at værne om vores klode og menneskerne på den. På en verdensjamboree oplever man også den helt særlige ånd, der binder spejderne sammen. Spejderne er en del af et globalt fællesskab, der arbejder for at gøre verden til et bedre sted at være, hvor der tages hånd om klima, forståelse for andre kulturer, religioner og skikke.

På Jamboreen i Sydkorea vil deltagerne have mulighed for at arbejde med selvudvikling, styrke deres rolle som borgere i samfundet, acceptere forskelligheder og møde spejdere fra hele verden. Der vil være fokus på forpligtelsen til verdensfred og økologiske forbedringer, hvilket gør det til en dybt meningsfuld og berigende oplevelse for alle deltagere.

På lejren bor man i telte, er på vilde aktiviteter, så som VR/AR teknologi, Droner, Mega paddel boards  sammen med andre spejdere fra hele verden, besøger hinanden og er med til kæmpe store åbnings og afslutnings ceremonier, hvor man sidder 42.500 spejder sammen og oplever nuet og samhørigheden om det helt særlige at være spejdere sammen, hvor fællesskabet opleves for fuld udblæsning. – Det bliver så vildt at blive en del af, lyder det fra de fem spejdere fra Hammershøj.

Den internationale spejderlejr i Sydkorea, der er opført til lejligheden, strækker sig over 8,8 kvadratkilometer. Pressefoto

Verdens spejderlejr i Korea 2023, med temaer som ’Draw your dream’ og  ’Scouting for Life’, fokuserer på at kombinere spejderbevægelsens værdier med globale borgerskabs- og bæredygtighedsinitiativer. I sektoren ’Scouting for Life’ vil unge blive styrket til at udvikle lederskab og livskompetencer, så de kan blive ansvarsbevidste borgere, der kan tackle verdens udfordringer.

I sektionen ’Smart & Scientific’ vil deltagerne via en officiel app aktivt involvere sig i videnskab, teknologi, ingeniørarbejde, kunst og matematik ved hjælp af spejder metoderne. De vil udforske fremtidens teknologi som robotter og virtual reality og have mulighed for at dele Jamboree-programmet og de nye teknologier med deres familier, venner og andre spejdere.

’Safety & Secured’-sektoren har til formål at lære drenge og piger at tage en proaktiv tilgang til nødberedskab i forbindelse med naturkatastrofer og smitsomme sygdomme og øve sikkerhedsrutiner udviklet af Korea Spejder Bevægelse.

Sektoren ’Sustainability’ samarbejder med lokale, nationale og internationale partnere for at lære de unge deltagerne at arbejde for bæredygtige udviklingspraksisser i deres lokale og globale samfund. I Better World Teltet og Global Development Village vil de blive forbundet med naturen, fremme en kultur af fred og dialog og værdsætte mangfoldighed og inklusion.

Endelig vil teenagere i sektoren ’ACT: Adventure, Culture, Traditionø ikke kun interagere med naturen i nærliggende bjerge, floder og hav, men også opdage den koreanske kultur gennem K-pop, Bibimbap, Hangeul og meget mere.

Man kan følge spejderne på deres facebook side: Jamboree Hammershøj www.facebook.com/profile.php?id=100085263921334

Kommentarer