Viborg By

Turistlandet – Turismens historie i Jylland og Viborg ca. 1830-1950

Foto: Viborg Museum

I sommeren 1830 fik Viborg besøg af to unge kunstnere. Forfatteren H.C. Andersen og maleren Martinus Rørbye var taget til Jylland for at søge nye motiver til deres kunst. Dagene gik med besøg i byens gamle kirker og klostre, sightseeing ved Hald Slot og især til de store heder omkring Viborg – udflugtsmål, som bærer en påfaldende lighed med beskrivelser i de første turistbrochurer 50 og 100 år senere. 

I dette foredrag fortæller historiker Mikael Frausing om turismens historie i Jylland. Hvordan blev steder som Himmelbjerget, Vejle Ådal, Vesterhavet og Skagen ’opdaget’ som turistmål? Hvad søgte turisterne i Viborg, der blev udnævnt til ’Jyllands hjerte’ og ’Hedens by’ – og hvornår blev Skovgaards billeder beskrevet af Udenrigsministeriet som en af landets allervigtigste turistattraktioner?

Vi hører også om de stærke jyske lokalforeninger, der slog sig sammen for at danne modvægt til københavneriet i turistforeningens ledelse, og som forlangte større fokus på naturværdier, kultur og historie, cykel- og campingferier og på lokalturismen som et dannelsesprojekt, der skulle ’styrke ungdommens fædrelandskærlighed’. Turisme handler nemlig også om, hvem vi er, og hvad vi viser frem til vores gæster – om lige dele identitet og lokalpatriotisme. 

Mikael Frausing er forfatter til bogen Turistlandet i serien 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag.

Foredraget er støttet af Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune og gennemføres med forbehold for yderligere corona-restriktioner.

HVORNÅR: 25. oktober 2022 kl. 19

HVOR: Sortebrødrehus

HVEM: Museumsinspektør Mikael Frausing, Moesgaard Museum

PRIS: 50 kr. (gratis for Viborg Museumsforening)

Kontakt for yderligere info: Dorthe Elkjær, Dem@viborg.dk 

Kommentarer