Kultur

‘Torsdagsholdet’ fra LOF Viborg på historisk besøg i Tjele

Leve Hove giver eksempler på temaer og artikler i forskellige udgaver af ’Tjele på langs’. Foto: Peter Fast, LOF Viborg

Under overskriften ‘Idé & Udviklingscenter (I&U) hos LOF Midtjylland/Viborg finder man en masse tilbud til Aktive Seniorer med lyst til at holde sig skarpe på forskellige samfundsforhold og andre temaer. Blandt dem er medlemmerne af ’torsdagsholdet’, som sidste uge tog en tur til Tjele.

VIBORG/ØRUM – Torsdag i sidste uge var 20 seniorer fra LOF Viborg på besøg hos Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv i Ørum, for nu skulle oplandets lokalhistorie belyses på kryds og tværs.

Gæsterne blev modtaget af Lene Hove, Per Vester, Knud Erik Hansen og Jonna Bach fra henholdsvis arkivet og Tjeleegnens Lokalhistoriske Forening, der blandt andet står bag udgivelsen  ‘Tjele på langs’.

Besøget indledtes passende med at synge Tjele-sangen, som Ugeavisen Landsbyernes tidligere indehaver og redaktør, Jørgen Hagsholm, skrev i 1981 i forbindelse med indsamlingsarrangementet ’Flygtninge 81’. Han høstede da også ros for sangen, der i poetiske vendinger beskriver Tjeleegnen.

Rammen var således passende sat for et par spændende timer på lokalarkivet.

Lene Hove fortalte om opstarten på bogprojektet ‘Tjele på langs’, der startede med god lokal opbakning tilbage i 1997. Og gæsterne fra Viborg fik et lokalhistorisk indblik i blandt andre Anders Fogh Rasmussen fra Hvidding, mejeridatteren, Jette Skive, i Hammershøj og Pigen fra Løvel, som hver især repræsenterede bare et lille udpluk af mange artikler, som i løbet af årene er skrevet til Tjele på Langs, der udkommer hvert andet år; næste gang i efteråret 2024.

Arkivet bød på kaffe og brød i pausen, og det fik deltagernes lokale historier frem i samtalen ved bordene.

– Det kunne lyde som bysangen fra Keld og Hilda Heick, da der både blev nævnt Vejrumbro, Ørum, Kvorning, Lindum, Løvel, Rødding, Vammen, Bigum, fortæller en af arrangørerne fra LOF Viborg, Peter Fast, der også var med i Ørum.

Efter pausen var det gæsternes tur til at fortælle, og da flere af dem var vokset op på egnen, kom flere lokale fortællinger til. Historier og oplevelser blev talt igennem, og der blev noteret ideer til kommende udgivelser af ‘Tjele på langs’.

Lokalarkivet har billeder og malerier på væggene i mødelokalet, så de skulle også lige studeres. Flere kunne nikke genkendende til stederne, og en af deltagerne kunne henvise til sit fødehjem.

Nogle gode stunder i godt selskab sluttede sidst på eftermiddagen i Ørum, hvor torsdagsholdet, som de kalder sig, kan se frem til kommende mødedage, der blandt andet har foredrag, museumsbesøg og et besøg på Fussingø Slot på programmet.

Holdleder Peter Fast rundede torsdagens besøg af med en tak til “de gæve folk fra Tjeleegnens Lokalarkiv”, inden turen gik ud i regnvejret tilbage til domkirkebyen.

– En god dag i Ørum er nu med i rygsækken, slutter han.

 

Kommentarer