Debat og politik

Tangeværkets sportsfiskere: Find nu en løsning

"Vi vil gerne være et konstruktivt indspark i debatten", siger Jon Rose, formand for Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening, på vegne af de sammenlagt 4000 lyst- og sportsfiskere, der står bag pressemeddelesen. Privatfoto

4000 lyst- og sportsfiskere omkring Tangeværket opfordrer til en både-og-løsning: Bevar værket og etabler et langt omløbsstryg.

Tange Sø er ikke skurken. Det er derimod den trækken tid ud, som gør sig gældende hver gang, der skal tages en beslutning omkring Tangeværket. Det understreger områdets sports- og lystfiskerforeninger nu i en fælles pressemeddelelse, hvor de argumenterer for løsningen med et langt omløbs-stryg (en form for kunstig å, der fører Gudenå udenom Tangeværket).

­- Vi vil gerne arbejde på en ”hen imod-løsning” i stedet for bare at jamre og kritisere. I pressemeddelelsen beskriver vi et langt omløbsstryg som det eneste rigtige – både for fiskerne, turismen og området naturværdier, siger Jon Rose, formand for Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening.

Både sø og passage

Indlægget kommer efter en ophedet debat i kølvandet på offentliggørelsen af en film, som viser laksefisk fanget på indersiden af Tangeværkets riste. I samlet flok ønsker lyst- og sportsfiskerne at være et konstruktivt indspark i debatten, oplyser Jon Rose.

– Før havde vi ikke noget samarbejde. Men for et år siden slog vi os sammen – foreningerne opstrøms og nedstrøms værket. Nu repræsenterer vi 4000 medlemmer. Og vi vil gerne være med til konstruktivt at finde en løsning, lyder erklæringen.

Med etableringen af et langt omløbsstryg vil der opstå et helt nyt naturskønt område, og anlægget ville sikre et fald, der gør det muligt for både laksefisk og faunaen i øvrigt at yngle og vandre. Derudover bevares Tange Sø som en del naturen i området, understreges det i pressemeddelelsen.

”Skjern Å var også dyr”

Omløbsstryget på 11 kilometer bliver ikke billigt. Beløb som 200 millioner har figureret i omtalen af det. Alligevel mener Jon Rose, løsningen er optimal.

– Det er dyrere end at nedlægge søen. Til gengæld får hele området stor turistmæssig herlighedsværdi. Desuden er den slags projekter gennemført før. Skjern Å – projektet var også dyrt, lyder formandens opfordring til Viborg, Randers, Favrskov og Silkeborg Kommuner der de sidste mange år har været på sagen.

Bag den fælles pressemeddelelse står:

Randers Sportsfiskeklub
Hadsten Lystfiskerforening
Langaa Sportsfiskerforening
Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening
Silkeborg Fiskeriforening
Fiskeriforeningen Gudenaa
Skanderborg Lystfiskerforening
Horsens og Omegns Sportsfiskerforening

Kommentarer