Kultur

Statsministerens stigende magt – fra mødeleder til statsleder

Tim Knudsen er professor emeritus fra Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han har især arbejdet med dansk demokratihistorie og dansk forvaltningshistorie og har udgivet flere bøger. Fremsendt foto

Efter enevælden i 1848 var konseilspræsidenten (statsministeren) egentlig blot en mødeleder i Statsrådet, når kongen selv ikke var til stede. Hør  Tim Knudsen, professor emeritus fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, fortælle på Viborg Folkeuniversitet.

I dag har statsministeren en lang række magtredskaber, som gør ham til den vigtigste politiske magthaver i Danmark. Men sådan har det ikke altid været. Da enevælden faldt i 1848, var konseilspræsidenten (statsministeren) kun mødeleder I kongens fravær. Kongen blev nemlig betragtet som den egentlige regeringsleder.

Viborg Fokeuniversitet har inviteret Tim Knudsen til at holde temalørdag om statsministerens stigende magt. Det sker den 22. april klokken 13.30-16.30 i Regionshuset på Skottenborg 26, Viborg.

Tim Knudsen foretager fire nedslag i Danmarkshistorien, som tydeligt viser statsministerens stadigt større magt. Han fortæller om de første svage konseilspræsidenter, der huserede i Statsrådet i 1848-1664.

Dernæst tager vi et spring på næsten hundrede år frem til den visionære statsminister Viggo Kampmann, der sled sig itu. Anders Fogh Rasmussen var Danmarkshistoriens stærkeste – om ikke nødvendigvis den bedste eller dristigste – statsminister.

Endelig vil Tim Knudsen komme med betragtninger om Danmarks nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Tim Knudsen er professor emeritus fra Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han har især arbejdet med dansk demokratihistorie og dansk forvaltningshistorie og har udgivet flere bøger.

Kommentarer