Bigum

Søgang i Tjele: Nu går turen igen tværs over Tjele Langsø – til fods

Søndag den 2. juli genoplives en tidligere tradition med at krydse Tjele Langsø til fods. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Efter nogle års pause har Søgruppen ved Tjele Langsø i samarbejde med Saunaklubben i Bigum genoplivet en tidligere tradition med at krydse Tjele Langsø til fods.

Flere år tilbage var det en fast tradition i forbindelse med arrangementet ‘Søens Dag’, at man mødtes i Bigum og vandrede tværs over søen – senest i 2016.

Efter flere års pause dukkede emnet om søvandringen op i samtaler blandt søbaderne i saunaen ved Bigum Søbad.

– Flere af medlemmerne i Saunaklubben er tilflyttere eller kommer fra byer uden for lokalområdet, og der var en stor nysgerrighed omkring beretningerne om søvandringerne, som flere havde svært ved at tro på, fortæller Bent Bjerring, der både er medlem af Søgruppen og Saunaklubben.

Derfor besluttede man i fællesskab at genoplive den gamle tradition, og det sker søndag den 2. juli, hvor man mødes ved Bigum Søbad klokken 14.00. Herefter går man i samlet flok hen til den del af søbredden, hvorfra man kan gå tværs over søen.

– Nogle af os, der kender søen, danner naturligvis fortrop, men vi sætter markeringer langs ‘ruten’, fortæller Bent Bjerring.

Vandet er det meste af vejen så lavt, at det kun går til livet på de fleste. Kun når man passerer sejlrenden på midten, bliver det over en meter dybt, og har man børn med skal de lige op på skulderen af far eller mor.

Turen tværs over søen tager omkring 20 minutter til en halv time, og på sydsiden ligger en båd klar med forfriskninger til søvandrerne. Man kan nemlig ikke komme i land på den del af søbredden. Efter en kort pause går turen så tilbage tværs over søen.

– Hvis man ikke har mod på at gå, så kan man følge med i en kajak eller på et padleboard, og man er også velkommen til at svømme turen, siger Bent Bjerring, som håber på stor opbakning til søvandringen.

– Man er også meget velkommen til at komme som tilskuer og heppe på de friske søgængere, jo flere, jo bedre, lyder meldingen.

Efter vandgangen går turen tilbage til søbadet, hvor man kan nyde sin medbragte kaffe og kage eller madpakke. Hvis det er tilladt til den tid,  vil der også blive tændt op i bålpladsen, hvor man kan grille sin aftensmad.

Det kræver ingen tilmelding at deltage, og alle er velkomne.

For flere år siden fik Søgruppen lavet denne smarte t-shirt til de, der havde krydset søen til fods. Det har man ikke gjort i år, men er opbakningen stor nok, så kan det måske på tale. Privatfoto

 

Kommentarer