Hammershøj

Smedefirma runder endnu et skarpt hjørne

To generationer af familien Trankjær driver stadig i fællesskab familiefirmaet. Fra venstre: Kristen Trankjær, Else Trankjær, Pia Trankjær og Peter Trankjær. Foto: Gitte Hagsholm

Familien Trankjær kan i denne uge fejre 80 års jubilæum i familievirksomheden Hammershøj Smede- og Maskinforretning. I morgen fredag er der reception i lokalerne på Tindbækvej i udkanten af byen.

Kristen Trankjær er nærmest blevet opflasket med Hammershøj Smede- og Maskinforretning, som hans far, Sven Gunvald Trankjær, grundlagde i 1942, inden Kristen var kommet til verden endnu. Det kom han dog lidt senere samme år, og siden har han  været ‘fast inventar’ i forretningen. 

Det er han også stadig selv med lige så mange år på bagen, som smedeforretningen, der i år kan fejre 80 års jubilæum. 

– Vi er blevet ældre, det kan vi da godt mærke. Vi er heller ikke de første, der møder ind, til gengæld er vi de første, der går hjem igen, griner Kristen Trankjær.

Han og hustruen Else har dannet parløb også i virksomheden, siden han overtog den fra sin far for en menneskealder siden.

Generationsskifte

I dag ligger ansvaret for den overordnede drift hos sønnen Peter, som blev medejer af virksomheden for godt ti år siden.

Else og Kristen samt datteren, Pia Trankjær, der efterhånden også har været ansat i virksomheden i 10 år styrer de administrative  opgaver, men sønnen tager sig af opgaverne på værkstedet.

– Der er jo sket en stor tekninsk udvikling inden for landbrugsmaskiner, som med så meget andet, så den del holder jeg mig helt fra nu.

Kristen Trankjær kan dig stadig godt lide at gå og makke med maskiner, og det gør han så i sin fritid, som han trods alt har fået mere af.

Sammen med sin ældste søn, Lars, der er direktør ved Brøndum i Viborg, men nok alligevel har noget af smedefaget i blodet, har han i tre år gået og restaureret på en gammel traktor med en særlig historie.

– Det er en Farmell H, og det var en første traktor min far solgte i smedeforretningen, fortæller Kristen Trankjær.

Ad omveje havnede traktoren hos en privat samler i Mollerup og herfra vendte den tilbage til Hammershøj.

– Den har Lars og jeg gået og renoveret de sidste tre år, og nu er den nærmest flottere, end den var, da min far i sin tid solgte den, siger Kristen Trankjær.

Reception på fredag

Traktoren kan man få at se på fredag, når Hammershøj Smede-og Maskinforretning inviterer til reception fra klokken 13 til 17 for at fejre virksomhedens 80 års jubilæum.

Ud over det gamle klenodie kan man også se nogle af de store CLAAS-modeller, som virksomheden er forhandler af.

Arrangementetforegår i de ‘nye’, flotte lokaler på Tindbækvej, hvor man flyttede ud for snart ti år siden.

– Den gang var vi meget spændte på den omvæltning, men det var en rigtige beslutning, lyder det fra Kristen Trankjær, som sammen med resten af familien glæder sig til at fejre jubilæet med en masse gode venner og kolleger.

Kommentarer