Debat og politik

Ny meningsmåling rusker markant rundt på stemmerne

Ifølge en dugfrisk Kantar Gallup-måling står de to nye partier, Moderaterne og Danmarksdemokraterne til samlet af at få 14,3 procent af vælgernes stemmer.

Hvis der var folketingsvalg i morgen ville resultatet vise dødt løb mellem rød og blå blok. Det viser en spritny måling fra Kantar Gallup, og holder den stik, kan Lars Løkke Rasmussen meget vel blive valgets kongemager.

I meningsmålingen, som er offentliggjort i Berlingske mandag, får partierne i blå blok tilsammen 83 mandater, mens rød blok til sammen høster 84 mandater. Moderaterne kommer i Folketinget med 8 mandater, og vil dermed være tungen på vægtskålen, hvor det endelige flertal placeres.

Det sidste er bemærkelsesværdigt, idet Lars Løkke Rasmussen endnu ikke vil udpege en statsministerkandidat, hverken til højre eller venstre, og måske først efter valget er overstået.

Gallupmålingen viser markante vælgerforskydninger.

Holder meningsmålingen vil Dansk Folkeparti ikke komme over spærregrænsen, og dermed er partiet, der i 2015 var repræsenteret på Borgen med 35 mandater, være ude af Folketinget.

De forsvundne DF-vælgere ser i målingen ud til at flyde over til Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne, som ifølge målingen får 10,2 procent af stemmerne. Her er det bemærkelsesværdigt, at partiet foreløbig kun har opstillet to kandidater, nemlig stifteren selv og den tidligere gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

Professor og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, som jævnligt analyserer målinger blandt danskerne, er overrasket:

– Der er virkelig blevet rørt rundt i gryden, efter Inger Støjberg har meldt sig på banen. Det er jo en helt vild måling, udtaler han til Berlingske.

Han hæfter sig også ved, at Mette Frederiksen får sin laveste måling i sin tid som formand for Socialdemokratiet med 23,5 procent af stemmerne mod 25,9 procent ved valget i 2019.

Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, har en forklaring på det, og udtaler til Berlingske:

– For Socialdemokratiet spiller minkrapporten en betydelig rolle. Det er et ømt punkt for statsministeren, fordi den taler ind i kritikken om egenrådighed og magtfuldkommenhed. Det er ikke rart at have bidraget til et brud på Grundloven, på trods af gode intentioner. Derudover kan økonomien og den voldsomme inflation spille en negativ rolle for regeringspartiet, siger han.

Læs flere kommentarer om målingen i Berlingske.

Kommentarer