Mønsted

Mønsted Kalkgruber har sat minetoget til salg

Minetoget kommer ikke ud at køre i Mønsted kalkgruber mere. Pressefoto

Minetoget med de to lokomotiver ”Claus” og ”Svend” har gennem en lang årrække været et fantastisk supplement til oplevelsen i Mønsted Kalkgruber, hvor mange gæster har kørt den korte tur fra perronen ved Kalkværket og ned til gruberne. Minetoget kørte sin sidste tur med gæster til gruberne i 2019 og er nu sat på auktion hos Campen Auktioner i Randers.

Mønsted Kalkgruber er verdens største kalkgruber, hvor der i mange århundreder er blevet brudt kalk. Gruberne har igennem de sidste 25 år været et velbesøgt turistmål, hvor folk er kommet for at se de helt unikke og menneskeskabte kalkgruber.

Kalkgruberne er desuden kendt for et miljø, som er helt perfekt som overvintringssted for flagermus og til modning velsmagende grubeoste.

Det helt unikke minetog, som nu er sat på auktion, har siden sin ankomst i 2011 været en stor del af oplevelsen for mange gæster i Mønsted Kalkgruber.

– Mønsted Kalkgruber har igennem de senere år oplevet en positiv udvikling i antallet af besøgende. I samme periode har minetoget ikke kørt, og med udviklingen i antallet af gæster, vil det give praktiske problemer med togets kapacitet. Hvis mange går forgæves, så bliver det en dårlig oplevelse for alle, siger direktør for Mønsted Kalkgruber, Tina de Linde og tilføjer:

– Der er rigtig mange gode timer og oplevelser tilbage i toget, så det er vores oprigtige ønske, at toget må komme på skinner igen.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen var i 2017 i Mønsted, hvor han indviede de renoverede administrationsbygninger og et nyt stisystem. I den forbindelse fik han naturligvis en tur i minetoget. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Det elektriske tog med to lokomotiver og fire vogne med plads til i alt 48 personer er bygget af Alan Keef Limited i England. Lokomotiverne og vognene fremstår i flot og velholdt stand. Der medfølger cirka 30 meter skinner med 600 millimeter sporvidde samt tograpport fra Alan Keef Ltd., strømdiagram, bruger- og vedligeholdelsesinstruktion samt diverse reservedele.

– Toget kommer med sin helt egen unikke fortælling og et nostalgisk blik ind i en ny fremtid. Sjældent har vi haft et så specielt, elektrisk køretøj på auktion som dette, siger Ané Gyldholm, administrerende direktør hos Campen Auktioner og tilføjer:

– Om minetoget ender i en forlystelsespark i Danmark, i en zoologisk have i udlandet eller et helt andet sted, må tiden vise.”

Skulle man være fristet til at give et bud, så afholdes der eftersyn med mulighed for besigtigelse af minetoget hos Mønsted Kalkgruber onsdag den 15. marts klokken 10-15.

Kommentarer