Stoholm

Mikkel Dam Lemke fra Rødding vinder prisen Landdistrikternes Ildsjæle 2023

Årets vinder sammen med juryen. Fra venstre: formand for Landdistriktsudvalget, Kim Dongsgaard, sidste års prisvinder, Sanne Hylleberg, vinder af årets ildsjælepris, Mikkel Dam Lemke, formand for VibLand, Michael Højbjerg, samt næstformand for VibLand, Fie Coenen. Foto: Viborg Kommune

Det var en storsmilende Mikkel Dam Lemke, som tidligere torsdag aften modtog prisen ‘Landdistrikternes Ildsjæle 2023’ i forbindelse med årets landdistriktskonference, hvor borgere fra hele kommunen i dag var samlet i Stoholm for at få inspiration til bæredygtige boliger i landdistrikterne. 

Juryen valgte Mikkel Dam Lemke fra Rødding for hans imponerede indsats i et legepladsprojekt ved søen i Rødding, hvor han har været initiativtager og primusmotor gennem hele forløbet.

Mikkel har en plan

Den glade og stolte vinder takkede for prisen og sagde umiddelbart efter kåringen:

– Vi er rigtig mange i Rødding, der har arbejdet for dette, og det er lige så meget de andres pris. Jeg har en plan med de penge, der følger med prisen, men jeg vil ikke sige mere om det endnu, lød ordene.

De to øvrige finalister, Toggruppen i Sparkær, og Helle Rie Lauge fra Rødkærsbro, var også til stede ved konferencen i Stoholm Kultur- og Fritidscenter, og de blev ligeledes hyldet for deres imponerede, frivillige indsats i deres lokalområder.

Trinbræt efter mange års kamp

Toggruppen i Sparkær var nomineret til prisen for en årelang indsats for at få etableret et trinbræt ved landsbyens tidligere togstation.

Det lykkedes sidste år, hvor trinbrættet blev indviet af borgmester Ulrik Wilbek 11. december.

Fokus på udvikling og fremgang i folkeskolen

Helle Rie Lauge, Rødkærsbro, var nomineret til prisen, fordi hun som formand for skolebestyrelsen i Rødkærsbro har sat fokus på udvikling og fremgang i folkeskolen. I sin frivillige indsats har hun valgt at tage ansvar for mere end sit eget lokalområde, da hun er initiativtager til etableringen af et fællesskab og samarbejde på tværs de øvrige skolebestyrelser i kommunen.

Alle tre finalister modtog diplomer og kunstværker. Mikkel Dam Lemke modtog desuden en pengepræmie på 5.000 kroner fra Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg og VibLand, som har indstiftet prisen.

Inspiration til bæredygtige boligformer og finansiering

Inden prisuddelingen blev konferencedeltagerne inspireret gennem tre forskellige oplæg om Tiny Houses, fællesskabsorienterede boligformer og realkreditfinansiering af boliger i landdistrikterne. Konferencen bød desuden på oplæg og debat om bæredygtige boligformer.

Formand for Landdistriktsudvalget, Kim Dongsgaard, var selv fyldt med inspiration efter en god dag i selskab med borgere fra hele kommunen og sagde ved konferencens afslutning.

– Jeg håber, at deltagerne har fået både nyttig information og ny inspiration med sig hjem. Jeg synes i alle tilfælde, at vi har fået mange forskellige og spændende bud på, hvordan vi i fremtiden kan bygge og bo godt i vores landdistrikter og samtidig have fokus på bæredygtighed, fortæller han.

 

Kommentarer