Viborg NØ

Ledige pladser ved sommerseminaret på Asmildkloster Landbrugsskole

I år har der som tidligere været stor tilslutning til sommerseminaret på AsmildKloster Landsbrugsskole i næste uge. Med der er er stadig pladser ved foredragene 3. og 4. august. Fremsendt foto

I morgen starter det populære, litterære sommerseminar på Asmildkloster Landbrugsskole, som for 17. år i træk trækker fulde huse. Der er dog stadig ledige pladser at få og man kan bare møde op, lyder opfordringen.

I år er det 17 år i træk, at Viborg Folkeuniversitet afholder Historisk-litterært Sommerseminar på Asmildkloster Landbrugsskole. Ni spændende foredrag er på programmet i løbet af de fem dage, seminaret varer – fra i morgen 31. juli til og med 4. august.

Der er stadig pladser de sidste par dage af seminaret, så selvom man ikke har tilmeldt sig, kan man deltage ved at møde op og betale ved indgangen. Det koster 85 kroner pr. foredrag. Det fulde program kan rekvireres hos Viborg Folkeuniversitet.

Weimarrepublik, litteratur og ”De nøgne træer”

Torsdag 3. august om formiddagen er idéhistoriker Claus Christoffersen på programmet med et foredrag om ”Weimarrepulbikken – ekstremernes tiår”.

Efter Første Verdenskrig var det gamle kejserrige væk og i stedet opstod Weimarrepublikken, der kulturelt set blev førende i Europa. Den økonomiske krise medførte, at Weimarrepublikken fra dag ét kom under beskydning fra højrenationalister, nazister og kommunister. Der opstod en polarisering af det politiske miljø, der skabte grobund for politikerlede, populisme og modvilje mod det etablerede. Weimarrepublikkens tidsalder er derfor stadig fascinerende – og yderst relevant for forståelsen af nogle af vor egen samtids politiske tendenser.

Om eftermiddagen kommer Johannes Riis, litterær direktør hos Gyldendal, og stiller det store spørgsmål: ”Hvad skal vi med litteraturen?”.

I de senere år har der været stærke forlydender om bogens forestående død, men de har vist sig at være stærkt overdrevne. Litteraturen trives og har det godt, både som papir-, e- og lydbog. Gang på gang sætter litteraturen dagsordenen – og glæder og provokerer, krænker og bekræfter – og bringer os i tvivl og giver ny indsigt. Med eksempler fra både fortid og nutid vil Johannes Riis bekræfte litteraturens fortsat sikre position.

Om aftenen kommer teolog Ole Juul og lader os følge forfatter Tage Skou-Hansens figur Holger Mikkelsen gennem hans ungdom under besættelsestiden og hans voksentilværelse i efterkrigstiden. Foredraget giver os dels et indblik i et stykke Danmarkshistorie og dels en analyse af Tage Skou-Hansens forsøg på at komme til rette med modstandsbevægelsens indre psykologi.

Storværket ”Min kamp” og verdens nye klimahåb

Fredag 4. august om formiddagen vil lektor David Bugge holde foredrag om Karl Ove Knausgårds storværk ”Min kamp”, som beretter om Knausgårds eget hverdagsliv fra hans tidlige barndom med en streng far og en kærlig men fraværende mor – og til hans nuværende tilværelse som digter og familiefar i det politisk korrekte Sverige. I

Knausgårds jagt på at forstå det menneskelige viser navnlig tre skikkelser sig at hjælpe ham: Kain, Hitler og Knausgård selv. Bogen har været heftigt debatteret, fordi Knausgård lader sine nærmeste – ved navns nævnelse – optræde i fortællingen. Foredraget forudsætter ikke, at man har læst bogen.

Samme dag om eftermiddagen kommer professor Mette Halskov Hansen og zoomer ind på hverdagsliv, miljøødelæggelser og nye politiske mål i Kina.

Hvordan kunne Kina i løbet af bare fem år gå fra at være ensidigt optaget af økonomisk udvikling til at blive nye verdens klimahåb – efter at Trump nu har valgt at bringe USA i den modsatte retning?

Sidst på eftermiddagen 4. august er der fri adgang til sangtime ved Agnethe Lynggaard.

Der er stadig pladser ved foredragene 3. og 4. august til det historisk-litterære sommerseminar, som Viborg Folkeuniversitet står bag. Fremsendt foto

Kommentarer