Tjele

Historisk milliardaftale på plads: Nu får minkavlerne deres erstatning

Mandag aften blev der indgået et bredt forlig mellem regeringen, SF, Radikale, Venstre og LA om kompensation til landets minkavlere, der 4. november af statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde blev beordret til at aflive alle mink, inklusive avlsdyr. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

35 lokale og nu tidligere minkavlere i området Viborg-Randers-Mariager Fjord, kan nu endelig se frem til erstatning for den lukning af erhvervet, som Staten gennemtvang tilbage i efteråret for landets i alt 1.139 minkfarme. Mandag aften blev der indgået en politisk aftale om kompensation på samlet op mod 19 milliarder kroner til minkbranchen.

Efter flere måneders forhandlinger landede der mandag aften en historisk kompensationsordning til de danske minkavlerne, der i efteråret blev beordret til at aflive deres mink.

Aftalen forventes at koste mellem 15 og 19 milliarder kroner og skal blandt andet dække minkavlernes tabte fortjeneste frem til 2030 samt den såkaldte tempobonus til de minkavlere, der fik aflivet deres mink hurtigt.

Læs også: Lokal minkavler: Jeg mister alt

Det nøjagtige beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Men gennemsnitligt ventes det, at hver minkavler kan få mellem omkring 11 og 13 millioner kroner.

Foruden erstatning til minkavlerne er der i aftalen også kompensation til blandt andre underleverandører til minkfarmene.

Kulmination af et langt forløb

Myndighederne fandt de første tilfælde af smitte med covid-19 blandt mink i juni sidste år.

Den 4. november meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle Danmarks 15 millioner mink skulle aflives af hensyn til den folkesundheden i Danmark. Umiddelbart herefter gik minkavlerne i gang med aflivningen, i nogle tilfælde assisteret af beredskabet og hjemmeværnet.

18. november trak Mogens Jensen (S) sig som fødevareminister, fordi det kom frem, at regeringen i første omgang ikke havde lovgrundlaget på plads til at aflive de mange mink.

Ud over den nu vedtagne kompensationsaftale har et politisk flertal vedtaget et midlertidigt forbud mod hold af mink. Det udløber ved udgangen af 2021.

Enhedslisten har talt for helt at afvikle erhvervet, mens flere andre partier ønsker at beholde muligheden for minkavl i Danmark.

Uenighed blandt partierne

Blandt andet har Konservative og Dansk Folkeparti foreslået, at minkavlerne lægger deres forretning i dvale mod et tilskud i et par år og indtil forbuddet mod minkhold ophører. Det vil i sidste ende gøre det billigere for staten i sidste ende, lyder det fra de to partier.

Aftalen er nu endt med at indeholde en ordning til de minkavlere, der hellere vil genoplive deres erhverv end modtage en fuld erstatning. Til det, er der afsat omkring 60 millioner kroner.

Nye Borgerlige, Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti valgte ikke at tilslutte sig aftalen.

Opfølgning

Viborg Netavis bragte uge 46 sidste år en artikel med minkavler Anders Christensen, Skovager Mink, som valgte omgående at følge ordren fra statsministeren efter pressemødet 4. november. Og dermed de facto lukke sin forretning.

Redaktionen har desværre ikke nået at få en reaktion fra Anders Christensen inden avisens deadline, men vi følger op på sagen.

Minkavler Anders Christensen fra Hvidding nord for Hammershøj er en af de minkavlere, der valgte at slå hele sin besætning ned efter statsministerens pressemøde 4. november. Vi har ikke nået at få en kommentar fra ham inden redaktionens deadline. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Kommentarer