Ørum

Herdis fik den første vaccine på Højvangen

89-årige Herdis Christensen var den første blandt beboerne på Plejecenter Højvangen i Ørum, som fik Covid-19-vaccinen, da den blev udrullet i Viborg Kommune tirsdag i sidste uge. Foto: Plejecenter Højvangen

Tirsdag i sidste uge rullede vaccinen mod Covid-19 ud til størstedelen af Viborg Kommunes plejehjemsbeboere og en stor del af plejepersonalet. På Plejecenter Højvangen i Ørum var 89-årige Herdis den første til at få den længe ventede vaccine.

Kort før nytår kom de første doser af Covid-19-vaccinen til Danmark, og i sidste uges avis fortalte vi om Carl, der fik den første vaccine på Fårup Ældrecenter i Randers Kommune.

Tirsdag i sidste uge kom turen så til Viborg, hvor vaccinationen gik i gang klokken 13 på de fleste af kommunens plejecentre.

På Højvangen i Ørum var 89-årige Herdis Christensen den første til at modtage vaccinen.

Herdis har demens, så beslutningen om, at hun skulle vaccineres blev truffet af hendes søn, Torben Christensen, som ikke var et sekund i tvivl om, at det var det rigtige at gøre.

– Det kunne kun gå for langsomt med at få mor vaccineret. Det var det helt rigtige for hende, siger han.

Herdis har ellers taget hele corona-situationen i stiv arm, fortæller han.

– Min mor har et godt gemyt, hun er altid glad, og det er som om, alt det her corona helt preller af på hende. Selvom hun er dement, så ved hun ved godt, det er der, når vi snakker om det, men det går hende ikke på, siger Torben Christensen.

Fra Rødkærsbro til Ørum

Hele familien kommer fra Rødkærsbro, og da Herdis på grund af demensen fik behov for at komme i aflastning i 2019, regnede de med, at hun kom til Plejecenter Skovvænget i Bjerringbro. Her var imidlertid ikke plads, og Herdis blev i stedet henvist til en plads på Højvangen i Ørum.

– Det var vi lidt overraskede over, men vi tog imod det for mors skyld. Hun havde jo ingen præferencer for det ene eller det andet, fortæller Torben Christensen.

Det viste sig, at blive en god løsning for Herdis, som fik styr på forhøjet blodtryk, kolesteroltal med mere, og snart kunne hun igen bevæge sig rundt med sin rollator. Så da hun senere på året skulle visiteres til en plejehjemsplads søgte familien på Højvangen, hvor Herdis stortrivedes.

– Vi er simpelthen så glade for, at mor fik en lejlighed her. Det er et lille plejehjem med 25 beboere, og her er hun tryg og altid glad. Mor er en meget social person, og hun tilbringer det meste af dagen i kantinen, hvor hun har sin faste plads. Her sidder hun og synger og spiller lidt ludo og hygger sig blandt de andre beboere, fortæller Torben Christensen.

På grund af de skærpede restriktioner på plejecentrene er det kun ham og sønnen, som kan besøge Herdis. Men til jul tog hele familien, Torben og hans hustru, Lisbeth, deres to voksne børn og datterens tre børn – Herdis’ oldebørn – til Højvangen, hvor de mødtes igennem et åbent vindue.

– Mor glemmer det hurtigt igen, men i nuet er hun meget til stede og ved godt, hvad der sker, og det gør hende glad, og det gør os glade at se, at hun har det godt, siger Torben Christensen.

En festdag

Tirsdag blev i alt 39 beboere og personale vaccineret på Højvangen i Ørum, mens i alt 38 beboere og personale blev vaccineret på Pensionistgården i Vammen. Begge steder var ekstra personale kaldt ind for at sikre, at både vaccination, som lokale læger forestod, og den efterfølgende overvågning forløb under trygge vilkår, og der var ingen meldinger om bivirkninger af vaccinen, fortæller Per Svane Aastradsen, centerleder for både Højvangen og Pensionistgården. Og han er er glad for den store tilslutning.

– Det har været en festdag, som vi har set frem til. Flaget var hejst og den røde løber rullet ud, og der var kage på bordet. Det var helt fantastisk. Og da alle var vaccineret brød vi spontant ud i klapsalver. Det var meget rørende, fortæller centerlederen og tilføjer:

– Vi holder jo af hinanden, beboere og personale, og vi passer på hinanden, så det betyder meget, at vi med vaccinen forhåbentligt snart kan se frem til en normalisering.

Det var et stort øjeblik på Plejecenter Højvangen tirsdag i sidste, da bilen fra Region Midtjylland rullede op med de første Covid-19-vacciner. En dag der blev fejret med rød løber, flag, kage og klapsalver. Foto: Plejecenter Højvangen

Næste step

Alle plejecentre i Viborg Kommune med undtagelse af nogle få, hvor der stadig er smitteudbrud. fik tirsdag i sidste uge vaccineret de beboere og personale, der ønskede at modtage vaccinen.

Allerede onsdag 6. januar kunne man derfor påbegynde vaccination af borgere på 65 år og over, der både modtager praktisk hjælp og personlig pleje. Det foregik på Region Midtjyllands vaccinationscenter på Vinkelvej 20 i Viborg.

Personale fra Viborg Kommunes hjemmepleje og hverdagsrehabilitering rykkede i løbet af ugen ind på vaccinationscenteret for at byde borgerne sikkert inden for og derved hjælpe vaccinationscenterets personale fra Region Midtjylland.

Vurderingen er, at mindst 200 borgere i målgruppen er vaccineret i den forløbne uge.

Den 7. januar blev beboere og medarbejdere på Blichergården, Liselund og Rehabiliteringscenter Viborg også vaccineret, og det betyder, at man nu er færdige med at give den første af to Covid-19-vacciner på alle Viborg Kommunes plejecentre.

Man kan følge med i status på vaccination mod Covid-19 på kommunens hjemmeside

Kommentarer