Hammershøj

Hammershøj Autoophug fejrer forsinket 100 års fødselsdag fredag

Marianne og Søren Damsgaard glæder sig til at se en masse mennesker til fejringen af 'Huggets' 100-års fødselsdag i morgen fredag. Foto: Hammershøj Autoophug

I morgen fredag 16. september fejrer Hammershøj Autoophug forsinket 100 års jubilæum, hvor gæsterne blandt andet kan opleve virksomhedens historie i et til lejligheden oprettet museum, der med rekvisitter og billeder viser udviklingen fra starten i 1921.

Med et års forsinkelse kan Hammershøj Autoophug endelig fejre 100-års jubilæum. Det sker ved en reception i morgen fredag 16. september, hvor gæsterne samtidig inviteres inden for i en tidslomme. 

‘Hugget’, som virksomheden populært kaldes, har nemlig i anledning af jubilæet lavet et ‘pop-up-museum’, hvor man kan se virksomhedens udvikling gennem de første tre generationer.

Historien kort

Hammershøj Autoophug blev oprindeligt etableret i 1921 af Johannes Pedersen, som dengang købte ejendommen Karolinelund, hvorfra han drev jernhandel og vognmandsforretning. I 1947 overtog sønnen Børge Pedersen og svigersønnen, Søren Damsgaard.

I 1958 flytter Børge til Skanderborg og starter Børges Autoophug, mens Søren Damsgaard driver autoophugget i Hammershøj videre.

I 1978 overtager sønnen, Knud Damsgaard, Hammershøj Autoophug, som han driver, indtil han i 2000 overlader roret til sønnen, Søren Damsgaard, der er opkaldt efter sin farfar. 

Dengang var der ti ansatte – i dag er der 30.

Vækst og udvikling

Fjerde generation på ‘Hugget’ har både vækstet og fornyet virksomheden, der i dag placerer sig ikke alene som landets ældste, men også som et af landets største autoophug.

– I løbet af årene har vi nok udvidet arealet til det dobbelte. Vi har blandt andet  fået en ny administrationsbygning, et nyt demonteringsområde og et miljøværksted, fortæller Søren Damsgaard.

Det er også i hans tid, at man genindførte ‘pluk-selv-konceptet’.

– I gamle dage var det kutyme, at folk bare kunne komme og afmontere de dele, man måtte mangle, fra skrotbilerne. Men da bilerne med tiden blev en noget højere standard og tilmed blev skrottet tidligere, så gik man væk fra den praksis, fortæller Søren Damsgaard.

Han valgte dog for efterhånden mange år siden igen at tilbyde den mulighed for hovedsageligt privatkunder, men nu i et aflukket område med omkring 500 biler – eller resterne af dem.

Opkøb i Kjellerup

I juli 2017 opkøber Hammershøj Autoophug Kjellerup Autolager, hvilket betød en væsentlig forøgelse af lagerkapaciteten. 

– Vi beskæftiger os med køb og salg af brugte samt nye reservedele, vi køber biler fra danske forsikringsselskaber, men vi har også import af løsdele, fortæller Søren Damsgaard.

Lageret i Hammershøj og Kjellerup rummer p.t. cirka 210.000 nye og brugte reservedele til alle person- og varevognsmærker, og så har man omkring 2000 biler samt 500 plukselvbiler hensat på pladsen i Hammershøj.

Virksomheden er også ved at forberede sig på en ny tid, hvor eldrevne og hybridbiler bliver standarden.

– De kører jo galt og går i stykker som alle andre biler, men det kræver en anden håndtering med batterierne, og indtil videre løser vi det  ved at sende dem over til miljøcenteret ved Stena Recycling. Men det bliver helt klart et nyt element i virksomheden fremover, vurderer Søren Damsgaard.

Virksomheden har i hvert fald vist sig omstillingsparat i over hundrede år. Det kan man få et vidnedsbyrd om i morgen fredag, hvor jubilæet fejres med åbning af det selvbestaltede museum og reception for alle interesserede fra klokken 13.

Marianne og Søren Damsgaard har lavet deres eget ‘pop-up’ museum, der afspejler virksomhedens udvikling og den samtid, den virkede i. De to udstillinger på billeder er fra henholdsvis første og tredje generation på ‘Hugget’. Endnu er der ikke en udstilling fra fjerde generation, men det kommer der, lover Søren Damsgaard. Foto: Hammershøj Autoophug

Kommentarer