Løvel

Goddag og farvel på Løvel Gartneri

Se billedserie Mors Dag søndag var den perfekte anledning til at markere ejerskiftet af Løvel Gartneri. Mette Hagen (th) har overtaget gartneriet efter Henning Hansen, som takker af efter 23 år. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder i galleriet

På Mors Dag søndag 9. maj blev Løvel ‘invaderet’ af gæster i hundredevis. Anledningen var, at Mette Hagen, som i mange år har været primus motor på Snapsting, nu officielt har overtaget Løvel Gartneri. Det blev fejret på dagen, hvor Henning og Lillian Hansen, der har drevet gartneriet i 23 år, samtidig takkede af.

Siden 1. maj har Mette Hagen kunnet kalde sig gartner med eget gartneri.

Noget af et karriereskift for den geskæftige kvinde, som i flere år stod i spidsen for Snapsting – men også virkeliggørelsen af en gammel drøm.

– Som ung ønskede jeg at komme i lære som gartner, men det lykkedes ikke. Så overvejede jeg at uddanne mig til tømrer eller bygningssnedker, men jeg endte med at blive udlært slagter, fortæller Mette Hagen, som sidenhen tog en kontoruddannelse i kulturforvaltningen i Viborg Kommune.

Senere var hun i otte år leder af spillestedet Paletten, og senest i karrieren har hun stået i spidsen for at opbygge og siden projektere Snapsting siden starten i 2013.

Det sagde hun farvel til i sommeren 2020 for at søge nye veje; tilbage til sin oprindelige drøm.

Mette Hagen bor i Løvel, og da Henning Hansens gartneri i byen var til salg, lagde hun billet ind. Klar til at kaste sig ud som selvstændig.

– Det turde jeg, fordi Henning ville hjælpe mig i gang. Så jeg har været i lære i gartneriet siden februar, fortæller hun.

Selvsupplerende gartneri

Løvel Gartneri er fortrinsvis et produktionsgartneri, som leverer planter til detailhandlen.

Hovedparten af planterne er såkaldte sukkulenter, der typisk anvendes som stueplanter eller i dekorationer. Og så har planterne den egenskab, at de selv leverer næste generation. Noget  Mette Hagen lægger stor vægt på.

– Alle de planter, vi dyrker i gartneriet, er selvsupplerende. De ‘føder’ så at sige selv næste generation, og det betyder, at jeg ikke skal ud at købe nye planter til en ny sæson. De kommer helt af sig selv, som knopskydninger og stiklinger på planterne, de bærer sig selv. Den tanke kan jeg godt lide, og det er en væsentlig faktor i hele driften af gartneriet, fortæller den nyslåede gartner, mens hun viser rundt i drivhuset.

Skønheden ligger i detaljen i de smukke prydplanter, der udgør den største del af planteporteføljen på Løvel Gartneri. Foto: Gitte Hagsholm

Mette Hagen har trods sin korte tid som gartneriejer allerede taget andre vækster ind i gartneriet, blandt andet på baggrund af efterspørgsel.

– Jeg har for eksempel sukkerærter og rabarber, som jeg dyrker lige nu. Produkter som jeg har fået forespørgsel på, og så eksperimenterer jeg også med nye arter af blandt andet sukkulenter, fortæller hun.

I produktionen er også tallerkensmækkere, som skal leveres til Snapsting, som hun på den måde stadig har en del i.

Mette Hagen har også været med på markedet Nytorv-boder hver lørdag siden starten for nogle uge siden.

– Her får jeg promoveret min forretning, og det er også her jeg har fået forespørgsler på nogle specifikke planter, fortæller hun og tilføjer, at man også fremadrettet kan regne med at møde hende der om lørdagen.

En af Mette Hagens egne ‘opfindelser’ er små glaskupler med de dekorative prydplanter, hun dyrker i gartneriet. Kuplerne kalder hun ‘Det lille væksthus’, for her kan man i princippet dyrke sine egne planter ud fra samme princip som i gartneriet. Foto: Gitte Hagsholm

Mors Dag og åbning

Søndag 9. maj på Mors Dag kunne Mette Hagen så endelig og helt officielt markere overtagelsen af Løvel Gartneri. En dag som oversteg alle forventninger, fortæller hun.

– Jeg er helt overvældet og meget taknemlig for det enorme fremmøde og alle de søde hilsner, der var til mig, men også til Henning og Lillian, fortæller Mette Hagen.

Hun skyder på, at omkring 500 gæster var forbi gartneriet i løbet af dagen, og de kom så langt fra som Skive, Holstebro og Herning.

– Det er jo helt vildt. Og så kom der også rigtigt mange fra lokalområdet – både fra Løvel, men også fra andre landsbyer. Det er jeg meget glad for. Det er en god start, siger Mette Hagen.

Hun forventer som udgangspunkt at holde åbent for private handlende i gartneriet hver søndag, og så kan hun desuden træffes i sin bod på Nytorv hver lørdag.

I omegnene af 500 mennesker var forbi gartneriet i løbet af dagen. Arrangementet var begundtiget med sommerligt vejr, så der var også stor omsætning på både fadøl, grillpølser og hjemmebagt kage. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer