Viborg By

Foredrag: Krigsplanlægning og fjendebilleder

Kom til et spændende foredrag omkring den kolde krig. Fremsendt foto

Viborg Museum inviterer til årets første foredrag, der har overskriften ’Krigsplanlægning og fjendebilleder’. Foredraget afholdes 11. januar klokken 19 og tager udgangspunkt i Den kolde Krig samt Warszawa-pagtens angrebsplaner mod vesten.

Danmark og Polen havde en ganske særlig relation under den kolde krig, selv om de to lande befandt sig på hver sin side af jerntæppet.

Polske styrker var under den kolde krig udset til at besætte Danmark, hvis det kom til krig mellem NATO og Warszawa-pagten. Af samme årsag udviste man fra polsk side en betydelig interesse for Danmark. Omvendt havde Danmark inden for NATO-samarbejdet fået til opgave at fokusere på Polen og Østtyskland, hvorfor eksempelvis danske spioner opererede i Polen. 

Men hvordan så Warszawa-pagtens angrebsplaner mod Vesten egentlig ud under den kolde krig – og hvilken rolle spillede Danmark i disse planer? Dette foredrag har fokus på, hvordan krigsbilledet på begge sider af Jerntæppet udviklede sig fra 1960 til 1990. Hvorfor planlagde man, som man gjorde, og med hvilke midler skulle krigens mål nås? 

Seniorforsker og arkivar Steen Andersen, Rigsarkivet, har forsket i de polske arkiver og giver denne januar-aften nyeste indsigt i angrebsplaner og strategier fra Warszawa-pagten.

Foredraget finder sted onsdag den 11. januar klokken 19 i Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12 i Viborg

Deltagelse er gratis for medlemmer af Viborg Museumsforening, andre slipper med 50 kroner i entré. Billetter skal bookes på viborgmuseum.dk

Foredraget er støttet af Viborg Museumsforening og Kulturelt Samråd, Viborg Kommune.

Kommentarer