Kultur

Der bliver fuld gas i gaderne i og omkring Hammershøj på lørdag

Blandt deltagerne i løbet på lørdag er Poul og Egon Brøndum fra Læsten, som måske har en fordel i kraft af deres lokalkendskab. Foto: Bjerringbro og Omegns Autosport

På lørdag 18. november er Bjerringbro og Omegns Autosport vært ved et bilorienteringsløb, som finder sted i og omkring Hammershøj, hvor borgerne må belave sig på lidt mere og usædvanlig trafik end normalt.

HAMMERSHØJ – Hvis borgerne i Hammershøj og omegn på lørdag den 18. november bemærker lidt mere firhjulet aktivitet både i byen og oplandet end normalt, og hvis køretøjerne måske ikke lige ser ud til at have været gennem vaskeautomaten henne på tanken og tilmed er udstyret med mere lys end sædvanligt, så kommer forklaringen her.

Lørdag er Bjerringbro og Omegns Autosport nemlig vært ved et bilorienteringsløb som en del af det Jysk Fynske Mesterskab, og dette løb er henlagt til området i og omkring Hammershøj.

Deltagere fra alle egne af landet kommer for at dyste i disciplinen, der går ud på at finde rundt i terrænet ved hjælp af et meget detaljeret landkort, som beskriver selv mindste vej, sti, nedlagte jernbane, højspændingsmaster og andet, som findes i landskabet. Makkerparret i bilen er udstyret med lineal, et kompas samt et særligt måleinstrument, der måler hver eneste meter meget nøjagtigt og med disse remedier skal deltagerne finde vej i et for dem måske fuldstændigt ukendt område, lyder forklaringen.

For at kontrollere, at deltagerne rent faktisk kommer den rigtige vej rundt og finder netop den afmærkede rute, vil der rundt omkring på strategiske steder være placeret nogle trekantede gule skilte i vejkanten med et bogstav på. Disse skal deltagerne notere i deres kontrolkort, og ruten skal samtidig gennemkøres med hastighed svarende til 30 kilometer i timen. Ved hjemkomsten bliver resultaterne fra kørerne beregnet.

Så det bliver ikke et ræs i den klassiske forstand, Hammershøjborgerne bliver vidne til på lørdag, til gengæld nogle spektakulære køretøjer, som skal finde rundt i terrænet. Derfor opfordrer løbsledelsen til, at man ikke  flytter på de gule skilte på ruten, “så går der nemlig kuk i det hele”, siger Kenneth Kjeldsen fra klubben.   

Lokal opbakning

Bjerringbro og Omegns Autosport har flere medlemmer fra Hammershøj, men også lokale sponsorer, som har medvirket til at arrangere et løb på den kant, lyder det fra Kenneth Kjeldsen.

– Opbakningen fra lokalområdet har været meget værdifuld, vi kan nemlig slet ikke lave et sådant arrangement uden at ‘låne’ masser af private områder. Vi kan jo desværre ikke her, inden løbet løber af stablen udpensle, hvor og hvilke områder det drejer sig om – man ved jo aldrig, hvem der læser avisen, siger han.

Lidt vil han dog godt afsløre: Starten kommer til at foregå fra Hammershøj Autoophug på Nørrebækvej.

– Uden at røbe for meget er der på netop deres store område jo masser af små finurligheder, så mon ikke der vil være et par fælder her, som kan give de respektive hold et par grå hår i hovedet, fortæller Kenneth Kjeldsen.

Når alle deltagere har gennemført den cirka 60 kilometer lange rute, sluttes der af i klubbens lokaler i Hjermind, hvor der vil  være fællesspisning for alle deltagerne, mens resultaterne udregnes.

– Vi glæder os til at komme til Hammershøj, og vi er meget taknemmelige for den store opbakning og velvilje, vi har mødt, slutter Kenneth Nielsen.

Alexander og Kurt Rasmussen, som begge er med i løbsledelsen, taget under et løb i vinter. Her kan man se det særlige måleudstyr kørerne bruger. Foto: Bjerringbro og Omegns Autosport

 

Kommentarer