Debat og politik

Debat: Efterrationalisering vedrørende biogasplaner ved Vammen

Biogasanlægget, som ifølge planerne skulle have været opført på denne bakketop på Sønderupvej 1, blev i sidste uge 'sat i bero' af bygherre. Arkivfoto

Debatindlæg af Tina Skau Nielsen og Nancy Knudsen, Vammen

Den 24. april meddelte formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg kommune, Stine Damborg Hust, at investorerne bag det planlagte biogasanlæg på Sønderupvej 1 ved Vammen havde trukket stikket og bedt kommunen om at stille sagsbehandlingen i bero. En særdeles glædelig nyhed for rigtig mange berørte borgere i Rødding og Vammen området, og specielt for os i borgergruppen ”Nej-tak til biogas ved Vammen”. Vi har i mere end et år brugt utrolige ressourcer på at sætte os grundigt ind i sagen, argumentere sagligt og velunderbygget for en alternativ placering, deltaget i byrådsmøder, skrevet læserbreve, inviteret byrådspolitikere til ”dialogkaffe” og i det hele taget bekymret os på vegne af vores lokalsamfund, med udsigten til et biogas-projekt der ville få enorme negative konsekvenser for vores daglige liv, landskabet og naturen omkring os.      

På begge de to afholdte borgermøder vedrørende biogasplanerne, har mere end 200 mennesker deltaget. Ved det seneste møde 18. marts havde 136 personer bedt om at få deres navn på den præsentation, vi som borgergruppe holdt, med vores argumenter mod placeringen på Sønderupvej 1. Efterfølgende afholdt Rødding by 8. april et lokalt borgermøde om biogasprojektet med op mod 70 deltagere. I første høringsrunde i foråret 2018 indkom knapt 90 indsigelser mod projektet, som blev behandlet og besvaret af teknik- og Miljøforvaltningen. I skrivende stund, to dage inden fristen for anden høringsrunde udløber 27. april, er 62 høringssvar indsendt via kommunens hjemmeside. Helt overordnet, et kæmpe vidnesbyrd om en ekstraordinær, massiv og ikke mindst velunderbygget modstand mod placeringen af anlægget.  

Når formand for Klima- og Miljøudvalget, Stine Damborg Hust den 24. april svarer en borgers kommentar på Facebook med at ”modstand mod den her type projekt er forventelig”, så er det mildest talt en underdrivelse i den givne sag. At investorgruppen nu selv har meddelt, at den ikke længere kan løfte opgaven med biogasprojektet kommer på et meget belejligt tidspunkt for byrådet. Det er nemlig vores klare opfattelse, at det politiske flertal for projektet smuldrede og udmeldingen sparer derfor byrådet for en ”ubehagelig” afstemning som formodentligt principielt ville gå imod konstitueringsaftalens formulering om ”fokus på grøn omstilling”. De præcise årsager til den vigende politiske opbakning slipper nu for at eksponeres i offentligheden. Men det ville i den grad klæde byrådspolitikere offentligt at anderkende omfanget, sagligheden og grundigheden af den modstand projektet har mødt. Det ville også klæde dem at udvise større lydhørhed overfor borgernes indvendinger og forslag, og tage dem til efterretning i det fremadrettede arbejde med den grønne omstilling af Viborg kommune.

Vi kan derfor kun opfordre Klima- og Miljøudvalget til at bede forvaltningen læse og forholde sig til de mange detaljerede, veldokumenterede høringssvar der indkommer i indeværende høringsrunde frem til fristen 27. april. Og ikke mindst om at evaluere forløbet i denne sag, for fremadrettet at kunne opstille bedre kriterier for optimal placering af biogasanlæg i kommunen. For vi der bor i landdistrikterne vil gerne bidrage med input og inddrages i beslutningsprocesserne og vi lægger gerne omgivelser til den helt rigtige placering.

Kommentarer