Vejrumbro

Chok, sorg og sammenhold i Vejrumbro efter familietragedien søndag

Mandag flagede hele Vejrumbro på halvt til minde om kvinden og hendes to børn. Foto: Nicklas Middelhede

Vejrumbro-borgere er i chok og sorg efter, at en 49-årig kvinde og hendes to børn på 11 og 14 år søndag blev fundet døde i deres hjem i landsbyen. Politiet har på baggrund af den foreløbige efterforskning konkluderet, at kvinden har taget livet af sine to børn og derefter begået selvmord. Mandag aften var der borgermøde i forsamlingshuset, hvor lokale beboere og andre med tilknytning til de afdøde fik en redegørelse fra politiet omkring den tragiske hændelse, men også fik mulighed for at stille sprøgsmål og tale med både præst samt fagpersonale fra Viborg Kommune. 

Søndag lidt før klokken 15.00 udspilledede sig et dramatisk scenarie i Vejrumbro, da politibiler og ambulancer i høj fart kørte til et hus på Østervangsvej, som blev hermetisk afspærret. Flere biler fra Beredskabsstyrelsen kom til og en helikopter var på vej.

Midt- og Vestjyllands Politi fik anmeldelsen klokken 14.26 og var kort tid efter talstærkt til stede ved adressen. 

Det var en bekendt til familien, der fandt de afdøde og alarmerede politiet.

Politiet arbejdede hele eftermiddagen og aftenen i området med blandt andet hundepatruljer og kriminalteknikere for at klarlægge de nærmere omstændigheder ved dødsfaldene. 

Selvom den tidlige efterforskning tydede på, at der ikke havde været andre end kvinden og hendes to børn involveret i forbindelse med dødsfaldene, ville man søndag ikke konkludere endeligt i sagen. Søndag aften udsendte politiet en pressemeddelelse, hvor vicepolitiinspektør Jim Hansen, der er leder af den centrale efterforskningsafdeling hos Midt- og Vestjyllands Politi, udtalte:

– Vi er altid meget forsigtige med at konkludere noget for tidligt, så vi efterforsker sagen som enhver anden drabssag, hvor vi kigger i flere retninger. Vores foreløbige efterforskning tyder på, at kvinden formentlig har dræbt de to børn for derefter formodentlig at slå sig selv ihjel, men vi efterforsker som nævnt fortsat i flere retninger.

Mandag fortsatte politiets efterforskere arbejdet på stedet, og efter mange timer i ængstelig uvidenhed kunne Vejrumbroborgerne erfare, at der var tale om en tragisk hændelse, hvor en 49-årig kvinde ifølge politiet havde dræbt sine to døtre på 11 og 14 år og derefter taget livet af sig selv.

Kriseberedskab

Ifølge lokale borgere, som Landsbyerne har talt med, gik børnene indtil for få år siden på den lokale privatskole, hvor man derfor havde sørget for kriseberedskab mandag, hvor dagen blev brugt til at tale om og bearbejde den ulykkelige begivenhed. 

Det har også gjort sig gældende på Møllehøjskolen i Bruunshåb, hvor den 11-årige gik i femte klasse samt på Hald Ege Skole, hvor den 14-årige gik i ottende klasse. Begge steder stillede kommunen op med et beredskab af psykologer og andet fagpersonale for at hjælpe både elever og personale med at bearbejde situationen.

Flagene gik på halvt i hele byen

Der blev også taget hånd om borgerne i Vejrumbro, hvor en tilstand af chok og sorg har dvælet over den lille by.

– I Vejrumbro er beboerne meget påvirkede, fortæller Knud Erik Bødker, der er næstformand i beboerforeningen.

– Vi fatter det simpelthen ikke, siger han til TV2.

Han og borgerforeningen var mandag formiddag i gang med at sætte stænger op til byens flagallé for at kunne flage på halvt.

– Nu sætter vi flagalleen op og gør det, vi kan. Og der er andre, der gør andre ting for ligesom at mindes det her. Men det er de ting, vi helst vil undgå herude i sådan en bitte landsby, hvor vi kender alle, og vi kendte selvfølgelig også moren og pigerne, siger han.

Foto: Nicklas Middelhede

Borgermøde mandag aften

Mandag aften inviterede politiet sammen med folk fra kommunen til et borgermøde i forsamlingshuset.

Her var medborgere, pårørende eller andre med tilknytning til de afdøde inviteret til en stund, hvor man kunne få svar på spørgsmål, og rygter manes i jorden, oplyste vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Christian Toftemark i en pressemeddelelse.

Også hvis man har oplysninger, der kan hjælpe politiet i efterforskningen, lød det i invitationen, hvor vicepolitiinspektøren også understregede, ”at mødet er forbeholdt lokale og andre, der har relation til familien. Derfor er pressen heller ikke inviteret.”

Når Midt- og Vestjyllands Politi har valgt at tage initiativ til et møde for byens beboere, så er det med et ønske om at tage hånd om den utryghed, der lokalt kan være oven på en sag som denne.

– Det er naturligvis en sag, der påvirker og ryster et lille lokalsamfund dybt. Vi tror på, det er godt at mødes med lokalsamfundet og give dem et rum til at give udtryk for deres bekymring og få stillet de spørgsmål, der fylder hos dem. Vi kunne selvfølgelig ikke give en masse detaljer om efterforskningen, men der var information, som vi godt kan  dele på nuværende tidspunkt. Og forhåbentlig kan vi være med til at sikre, at der ikke løber en masse falske rygter, siger vicepolitiinspektør Christian Toftemark, der er leder af lokalpolitiet i Viborg.

Mødet gav også mulighed for også at tale med en efterforsker, hvis man skulle have oplysninger der kunne være relevante for sagen.

– Til mødet fik de fremmødte borgere en kort orientering fra politiet om, hvordan der er arbejdet med sagen, og hvor langt man er med en endelig opklaring, fortæller Christian Toftemark og tilføjer:

Viborg Kommunes børn- og ungedirektør Søren Aakjær var til stede, ligesom Offerrådgivningen deltog med råd og vejledning.

Foto: Nicklas Middelhede

Sognepræst Anders Ellebæk Hansen fra Vorning, Kvorning, Hammershøj sogne var også til stede, hvis nogle havde brug for at tale om mere sjælelige spørgsmål.

Sognets egen præst, Tolstrup Christensen, er på ferie og kunne derfor ikke være tilstede, men han sendte en hilsen på byens facebookside

“Kære alle i Vejrumbro
Den forfærdelige nyhed om den tragiske hændelse nåede mig i aftes. Det er virkeligt frygteligt. Det er uforståeligt at et mørke kan blive stort at noget som dette kan ske.
Jeg sidder lige nu et stykke oppe i Sverige på skiferie, så jeg kan ikke være med hos jer i disse dage. Det er jeg ked af.
Der er mange spørgsmål der kunne bruge et svar, og det er vigtigt at få talt med nogen om det.
Husk at man altid er velkommen til at kontakte en præst, også når livet ser håbløst ud. Vi har tavshedspligt og det er altid muligt at få fat på en præst.
Søren Christensen, sognepræst.”

Vigtigt at mødes

Ifølge vicepolitiinspektør Christian Toftemark var mandagens møde vigtigt.

Det handler om at få bibragt borgerne noget viden om, hvad politiet mener, der er sket, og det kan være med til at skabe tryghed, siger han.

Politiet brugte også mødet til at be- eller afkræfte nogle af de rygter, som florerer i lokalsamfundet om sagen, lyder det fra vicepolitiinspektøren, som forud for mødet understregede, at det var arrangeret for beboerne i Vejrumbro og andre, der har en relation til familien. Alle andre, herunder pressen, var ikke inviteret.

– Det her er noget, vi gør for dem, der bor i lokalområdet og for dem, der har et personligt forhold til familien. Det er ikke underholdning for nysgerrige – det vil jeg gerne understrege, lød det fra  Christian Toftemark.

Tid og ro til at sørge og mindes

I morgen onsdag vil kirken i Vejrumbro være åben fra klokken 16.30 til 20.00. Det skriver menighedsrådet i et facebook-opslag

Der vil blive spillet stille musik og være mulighed for at tænde lys og skrive bønner, som kan sættes på et lystræ og et lyskors.

Der vil være to præster, og den øvrige kirkebetjening til stede, og på den måde kan du bruge kirken til bøn og eftertanke, lyder det i opslaget.

Foto: Nicklas Middelhede

Kommentarer