Kultur

Blomstergården inviterer til temadag om træer

Parken på Blomster indeholder mange forskellige træarter. Foto: Blomstergården

Søndag den 13. august inviterer Blomstergården ved Viborg igen til temadag. Denne gang med fokus på træer.

BATUM – Ved etableringen af Blomstergårdens park blev der plantet mange forskellige træer og buske, som ikke ses i enhver have eller park. Ideen med plantningen dengang var, at Blomstergårdens park med  tiden skulle blive til en form for arboret (en forstbotanisk have, der primært rummer samlinger af vedplanter, det vil sige træer og buske af forskellige arter. Kilde: Wikipedia red.) med mange forskellige planter, der stort set fik den plads, træerne havde behov for mange år frem i tiden. Det fortæller Villy Mougaard, daglig leder af Blomstergården.

– I dag er træerne mellem 30 og 40 år og træerne er vokset godt til. De træer og buske, der har været plantet ind som ‘fyld’ er i disse år ved at blive fjernet, og parken skifter karakter fra år til år. De mere sjældne træer og buske får mere plads og bliver mere synlige i parken, fortæller han.

Samtidig giver det  plads til nye, som kræver mere læ og en lidt mere beskyttet vokseplads end området kunne byde på  i starten.

– Det, vi i haverne kender som stedsegrønne buske, kan i parken ses som små træer. I haverne bliver de  ofte fjernet, fordi de er blevet brune og kedelige på grund af, at de har været trængt af andre planter, forklarer Villy Mougaard.

I Blomstergårdens park vises flere eksempler på, hvordan disse stedsegrønne buske kan bruges, når den 10 til 20 år gamle parcelhushave står overfor en renovering.

Foto: Blomstergården

På rundvisninger klokken 11 og 14 fortæller Villy Mougaard historien om de forskellige træer og hvilke træer og buske, der er velegnede til små og store haver samt parkområder.

– Rigtig mange træer egner sig godt til brug i haver og parker, men det er som om, at sortimentet holder sig til nogle få kendte. Træerne har også stor betydning for klima og miljø, blandt andet fordi de binder en masse CO2 og giver ly og levested for mange forskellige dyr, fugle og insekter, siger han.

Blomstergårdens facebook-side er der en lille smagsprøve ind på, hvilke træer man kommer rundt omkring på en vandretur i parken.

– Mange af billederne viser kun et lille udsnit  af træet, man må så se på de guidede ture rundt i parken, hvad der gemmer sig bag det enkelte motiv, lyder opfordringen fra Villy Mougaard.

Foto: Blomstergården

Kommentarer