Tjele

Ansøgning ligger klar: Kæmpestort klimaprojekt planlægges på Tjeleegnen

De blå felter markerer arealer til solceller og vindmøller. Kortudsnit: Viborg Kommune

Tjele-egnen er igen kommet i spil i forbindelse med Viborg Kommunes planer om blive grønnere. Et storstilet projekt med titlen ‘Viborg go Green’ peger nemlig på, at et stort område syd for Tjele Langsø samt et mindre område øst for Lindum skal lægge land til en ny ‘energiø’ med blandt andet biogasanlæg, solceller og vindmøller.

Viborg Kommune har på landsbasis længe ligget i den tunge ende, når det gælder grøn omstilling. Adskillige forsøg på at gennemføre projekter med opførelse af vindmøller eller etablering af biogasanlæg er kuldsejlet på grund af indsigelser fra lokale borgere og andre interessenter.

Nu gør kommunen et nyt forsøg, hvor ambitionen tilmed er at gøre sig til en af de grønneste kommuner i landet, hjulpet af projektet ‘Viborg Go Green’.

Virksomheden BioCirc har den 9. september 2022 ansøgt om igangsætning af planlægning og miljøkonsekvensvurdering af projektet Viborg Go Green. Det drejer sig om etablering af en energiø bestående af solcelleanlæg, vindmøller, biogasanlæg, græsprotein anlæg, elektrolyseanlæg, anlæg til produktion af grønt brændstof, som for eksempel metanol, samt pyrolyseanlæg, der nyttiggør afgasset gylle fra biogasanlægget.

 Anlæggene placeres i følge planerne i tre separate områder:

  • Vindmøller, solcelle- og produktionsanlæg syd for Tjele Langsø
  • Solcelleanlæg og vindmøller øst for Tjele Langsø.
  • Solcelleanlæg ved KvorningDet samlede areal til solceller er cirka 740 hektar, og der opstilles 19 vindmøller med totalhøjde op til 260 meter.

Det samlede projekt skal producere strøm, som dels skal forsyne de interne delprojekter, dels skal producere strøm til elnettet. Internt i energiøen vil der være anlæg til produktion af biogas, græsprotein, grønne brændstoffer som VE-baseret metanol og VE-baseret brint. 

Derudover vil der fra afgasset gylle produceres grøn bio-olie til transportindustrien samt grøn biokul, der kan benyttes som bæredygtigt gødning i landbrug. Endelig vil der i mange af delprojekterne også produceres store mængder varme, som vil kunne komme fjernvarmekunderne i Viborg Kommune til gode. 

Projektet er grønt, cirkulært og i en størrelsesorden, som ikke findes mange andre steder i Europa, lyder det i beskrivelsen.

Med ansøgningen anmoder BioCirc om, at kommunen igangsætter arbejdet med lokalplaner og tilhørende kommuneplantillæg samt igangsætning af miljøkonsekvensvurderingen (VVM) for de samlede anlæg.

Ansøgningen behandles på klima- og miljøudvalgets møde i morgen tirsdag 20. september.

Ifølge planen skal der opstilles vindmøller i det blå område øst for Lindum. Viborg Kommune. Kortudsnit: Viborg Kommune

Kommentarer