Viborg By

47 procent af boligejerne i Viborg Kommune vælger nu fastforrentede realkreditlån

Filialdirektør Carsten Jensen

Rekordmange boligejere i Viborg Kommune optager nu fastforrentede realkreditlån, viser nye tal fra Nationalbanken. Det mærker man blandt andet hos Ringkjøbing Landbobank i Viborg, hvor den historisk lave rente har startet en sand konverteringsbølge.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at flere og flere boligejere i Viborg Kommune vælger at optage fastforrentede lån fremfor lån med en variabel rente.

I 2014 udgjorde fastforrentede lån 36 procent af samtlige realkreditlån i kommunen. Denne andel er i Viborg Kommune nu vokset til 47 procent svarende til en stigning på hele 11 procentpoint over de seneste fem år.

Den markante udvikling skaber travlhed hos Ringkjøbing Landbobank i Viborg, hvor fastforrentede lån også er i høj kurs blandt bankens kunder. Det skyldes i høj grad den rekordlave rente, der giver boligejere mulighed for at spare mange penge på deres boliglån, lyder det fra filialdirektør Carsten Jensen:

– Realkreditlån med en variabel rente var tidligere den foretrukne låntype blandt boligejerne her i kommunen, men det har den lave rente i den grad lavet om på. Vi oplever i banken, at flere kunder i dag vælger et fastforrentet realkreditlån for at have sikkerhed for udgifterne mange år ude i fremtiden og måske få råd til at renovere huset, bygge til eller noget helt tredje, siger han og fortsætter:

– Derudover har den lave rente startet en sand konverteringsbølge, da mange boligejere med enten et variabelt realkreditlån eller et fastforrentet lån med en højere rente gerne vil omlægge. Ifølge tallene fra Nationalbanken er det samlede antal af realkreditlån i Viborg Kommune også steget en smule de seneste fem år. I 2014 havde 20.639 boligejere i kommunen således taget et realkreditlån, hvilket i år er steget til 21.629 realkreditudlån, svarende til en stigning på fem procent.

Tænk økonomien som en helhed

Ifølge Carsten Jensen er der flere forhold, man som boligejer bør tage hensyn til, når man optager et nyt boliglån eller lægger det eksisterende om. Det er derfor en god idé at tage sin bank med på råd, hvis man fortsat er blandt dem, der overvejer muligheden, lyder det fra filialdirektøren.

– Der er mange forskellige parametre, man bør tænke sammen med sit boliglån. Det gælder eksempelvis pension, anden gæld eller noget helt tredje. Derfor bør man altid tage en snak med sin bank og få dem til at hjælpe med at se på den samlede økonomi. For eksempel kan det for mange være en fordel at tilrettelægge tilbagebetaling af gæld i boligen med indskud og opsparing til pension. Ved at koble boligøkonomien sammen med pensionsopsparingen oplever mange af vores kunder en større tryghed i deres familieøkonomi – en løsning, der ovenikøbet er skattebegunstiget. Det er således vores anbefaling, at man forholder sig til økonomien som helhed for at vurdere, om det er den bedste løsning, siger han og fortsætter:

– For nogle kunder har det variabelt forrentede realkreditlån gennem lang tid været den rigtige løsning og kan også være det fremadrettet. Derfor bør man altid tage en snak med sin bank og få dem til at hjælpe med at se på den samlede økonomi.

Vælger man at lægge sit lån om, er det desuden vigtigt at tilrette forskudsopgørelsen, advarer Carsten Jensen.

– Med en lavere rente følger en lavere renteudgift. Og det skal angives på forskudsopgørelsen, hvis man vil undgå at betale restskat. Det er heldigvis nemt at rette til, og vi i banken kan desuden hjælpe med at beregne de nye renteudgifter, hvis man gerne vil have vished om, hvor meget man fremadrettet skal aflevere til Skat, slutter han.

Kommentarer