Viborg By

3D-kunstneren Extraweg er hovednavn til Viborg Animation Festival 2020

'Crowded' af 3D-kunstneren Extraweg alias tyske Oliver Latta. Pressefoto

I september vil tyske Oliver Latta, kendt som Extraweg, fascinere og frastøde med sine fortrinsvis lyserøde 3D-animationer af forvrængede menneskekroppe. Det sker til udstillingen Expanded Animation, en essentiel del af Viborg Animation Festival, som forener kunst, animation og teknologi. Ud over Oliver Latta udstiller Jens Settergren, Kim Laybourn, Sophie Hjerl og David Tobias Bonde Jensen.

Expanded Animation er en uomgængelig del af Viborg Animation Festival, som hvert år udstiller eksperimenterende hybrider mellem animation, samtidskunst og ny teknologi. Udstillingen er en animeret trojka bestående af tre dele: Stage, Lab og Symposium.

Tysk hovednavn til Expanded Animation

Hovednavnet på Expanded Animation STAGE er den internationalt anerkendte tyske kunstner Extraweg, hvis rigtige navn er Oliver Latta. Han er blandt andet kendt fra Instagram, hvor han har over 840.000 følgere.

–  Vi præsenterer et udvalg af Oliver Lattas provokerende og ukonventionelle digitale oplevelser. Oliver leger i sine animationer med mennesker og dele af menneskekroppe på utraditionelle måder, der tvinger publikum til at tænke. Han mener, at alle kan relatere til menneskekroppe, men hans brug af kroppene er ofte foruroligende og vækker blandede følelser, forklarer Kirk Johnson, projektleder for Expanded Animation.

Fire fremsynede animationskunstnere indtager LAB

Til Expanded Animation LAB kan Jens Settergren opleves med det anmelderroste værk The GPS Will Take Me Home, som kommenterer på fugles evne til at finde vej over lange afstande og menneskets afhængighed af teknologi. Værket var udtaget til festivalen South by Southwest i Texas i marts 2020, som blev aflyst pga. coronasituationen i USA.

Kim Laybourn præsenterer sin installation The Significant Other, hvor et opløseligt landskab opstår på baggrund af et mix af materialer og metoder inden for lyd, animation, CGI, print mm.

Desuden udstiller Sophie Hjerl, som er en tilbagevendende gæst til Expanded Animation, og sidst men ikke mindst David Tobias Bonde Jensen. Deres bidrag til udstillingen ligger endnu ikke fast.

Tredelt projekt under samme tag

På STAGE udstiller en etableret kunstner, mens LAB udgør en platform for nyskabende kunstnere, som udstiller værker på forskellige stadier mellem påbegyndt og afsluttet. Expanded Animation afrundes med SYMPOSIUM, hvor kunstnere debatterer nye medier og teknologier, som udvikler og forandrer kunstens muligheder, metoder og rolle i samfundet.

Samtidig belyser Expanded Animation og SYMPOSIUM alternative karriereveje for animatorer. Det er særligt relevant i Viborg, hvor The Animation Workshop hvert år udklækker animatorer på højt internationalt niveau; skolen blev for nylig valgt som den 7. bedste animationsskole i verden af Animation Career Review.

Eksperimenterende animation i Viborgs centrum

Expanded Animation finder i år sted i Viborgs smukke gamle museum på Hjultorv i byens historiske centrum. Her kan man møde kunstnerne fra LAB, ligesom offentligheden er velkommen som tilhørere til SYMPOSIUM. Expanded Animation holder åbent under hele Viborg Animation Festival i uge 39 og har gratis entré. Expanded Animation er støttet af Statens Kunstfond.

Fakta

  • Viborg Animation Festival kaldes også VAF og afholdes hvert år i uge 39
  • VAF havde i 2019 knap besøgende 27.000 besøgende
  • Årets gæsteland: Tyskland, i anledning af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020
  • Årets VAF kunstner: Nikita Diakur
  • Årets tema: UNIFY!
  • Hjemmeside: www.animationsfestival.dk (opdateret website lanceres ultimo august)
  • App’en VAF 2020 lanceres ultimo august
  • Facebook: Viborg Animation Festival
  • Instagram: @viborganimationfestival

Kommentarer