Viborg By

Viborg er med i regionalt projekt “Tid til Læsning”

Bibliotekerne i Viborg Kommune har allerede erfaring med guidet fælleslæsning. På Hovedbiblioteket i Viborg mødes en gruppe læseglade borgere til guidet fælles læsning hver 14. dag sammen med bibliotekar Anette Koue, der er efteruddannet som læseguide. Fremsendt foto

Region Midtjyllands Kulturudviklingsmidler har netop bevilget 1,8 millioner kroner til projekt ”Tid til Læsning”. Projektet er et samarbejde på tværs af kultur- og sundhedsom­rådet, hvor Læseforeningen sammen med Herning, Holstebro, Horsens, Viborg og Ikast-Brande kommuner vil etablere læsegrupper for psykisk sårbare med fokus på forbedret livskvalitet.

Forestil dig, at uanset hvilken by, du kommer til, kan du altid finde en læsegruppe på det lokale bibliotek. En læsegruppe, hvor du kender metoden og véd, at alle kan bidrage til læseoplevelsen uanset uddan­nelse, baggrund eller øvrige interesser. Det er denne tryghed og tilgængelighed, der er sigtet med projekt ”Tid til Læsning”, som er etableret i et tæt samarbejde mellem kultur- og sundhedsområdet som et langsig­tet, bæredygtigt koncept rettet mod psykisk sårbare borgere med fx depression, stress, angst eller social isolation inde på livet.

Uddannede læseguides

I 2017 gælder det de 5 modelkommuner Herning, Holstebro, Horsens, Viborg, Ikast-Brande, hvor læse­grupper baseret på guidet fælleslæsning etableres på bibliotekerne i de fem deltagende kommuner med henvisningsret for de lokale sundhedscentre. Læsegrupperne i de forskellige kommuner skal drives af samme program under koordinering af særligt uddannede læseguides for at sikre ensartethed, kvalitet og kontinuitet.

Metoden guidet fælleslæsning udbredes i DK af den almennyttige, sociale forening Læseforeningen og er hentet fra engelske The Reader Organisation, der allerede er langt i formaliseringen af et lignende sam­arbejde indenfor ”Arts & Health” som et led i opbygningen af mental sundhed og forbedret livskvalitet.

“Tid til læsning”

Den netop bevilgede støtte fra Region Midt til udvikling og implementering af ”Tid til Læsning” som tilbud understreger behovet for at skabe nye løsninger for samfundet såvel som for de enkelte borgere, da psy­kisk sårbarhed er en stor belastning for alle implicerede parter.

”Tid til Læsning” er et kulturelt sundhedstilbud baseret på metoden guidet fælleslæsning, hvor der er fokus på at skabe gode læseoplevelser i små fællesskaber med plads til personlig indlevelse. ”Tid til læs­ning” handler om tid til fordybelse, til undren og til refleksion – med litteraturen som omdrejningspunkt. Erfaringsmæssigt har denne læseform positive følger, ifølge daglig leder i Læseforeningen og projektleder i ”Tid til Læsning”, Mette Steenberg:

– Der er et stort og uudnyttet potentiale i at inddrage litteraturen og den æstetiske litterære ople­velse i arbejdet med mental sundhed, udtaler hun.

Projektet vil, i samarbejde med Aarhus universitet, blive evalueret i forhold til dets indvirken på deltagernes livs­kvalitet.

Kommentarer