Viborg By

Viborg Kommune vil sættes fri fra regler og paragraffer

Lone Langballe, DF. Foto: Viborg Kommune

Viborg Kommune vil sættes fri for alle de regler og paragraffer, der er mulighed for, når den endelige aftale med Social- og Ældreministeriet skal indgås.

Ældre- og Aktivitetsudvalget har på sit møde den 10. august godkendt rammerne for arbejdet med Velfærdsaftalen, som Viborg Kommune forventer at kunne indgå med Social- og Ældreministeriet senere på året, formentlig i september måned. Samtidig har udvalget besluttet, hvordan borgere og medarbejdere skal inddrages i forandringerne i løbet af efteråret. Begge beslutninger er indstillet til Viborg Byråd til endelig vedtagelse den 1. september 2021.

Rammer afklaret

Viborg Kommune ønsker at blive sat fri af alle de paragraffer i lovgivningen, som regeringen giver mulighed for.

Samtidig bliver ældreområdet sat fri fra alle interne kommunale regler, retningslinjer og arbejdsgange med undtagelse af de helt overordnede som f.eks. MED-aftalen (samarbejdsaftalen mellem arbejdsgiver og medarbejdere), ledelsesgrundlaget og Viborg Kommunes Sammenhængsmodel.

– Når vi kan sætte medarbejderne fri fra administrative opgaver og dokumentationskrav, som ikke giver mening, kan ressourcerne bruges andre steder – f.eks. på mere tid i direkte kontakt med borgerne, siger Lone Langballe, formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget.

Borgere og medarbejdere inddrages

Ældre- og Aktivitetsudvalget vil i løbet af efteråret inddrage både borgere og medarbejdere, som skal give kommunen inspiration til, hvordan de friere rammer kan udnyttes. Det vil ske i to sideløbende forløb. I det ene gennemføres samtaler med 150-200 borgere om det gode ældreliv. I det andet skal ledere og medarbejdere pege på konkrete forslag til, hvor ældreplejen skal sættes fri af reglerne.

– Vi har brug for medarbejdernes viden om, hvad der gør en positiv forskel for borgerne i hverdagen, og vi har brug for at høre, hvad både nutidens og fremtidens ældre borgere har af ideer, viden og ønsker til det gode ældreliv, så vi kan sætte det i relation til Byrådets visioner på området, siger Lone Langballe.

De to forløb samles senere på efteråret, hvor Kommunen afholder et større senior-topmøde for borgere, medarbejdere og andre med interesse for ældreområdet. Mødet bruges til at videreudvikle de ideer og forslag, der er samlet ind i de to forløb og omgøre dem til små eller større prøvehandlinger – det vil sige nye måder at tilrettelægge arbejdet – uafhængigt af paragraffer og regler. Der vil også skulle være mulighed for at komme med nye ideer.

Topmødet vil blive fulgt op af borgermøder i kommunens lokalområder i 2022.

Fakta

Viborg Byråd har besluttet at indgå en aftale med Regeringen: Sammen med Middelfart og Langeland kommuner sættes Viborg de kommende tre år fri fra bureaukrati og regulering på ældreområdet. Viborg Kommune er én af kun syv kommuner, der de næste tre år tilbydes at indgå en såkaldt velfærdsaftale med regeringen på tre af de store velfærdsområder: Skole, dagtilbud og ældre.

  • En velfærdsaftale er en ny, samarbejdsbaseret vej til at udvikle velfærden og skabe større lokalt handlerum. De friere rammer modsvares af en pligt til at levere tydeligere resultater i den velfærd, som borgerne modtager.
  • Velfærdsaftalen på ældreområdet forventes indgået i Folketinget i september 2021. Den vil danne rammen for arbejdet de næste tre år.
  • I Viborg Kommune er det Ældre- og Aktivitetsudvalget, der forestår arbejdet med velfærdsaftalen. Det er byrådet, der har ansvaret for velfærdsaftalen, og derfor træffer byrådet beslutning i sager vedrørende velfærdsaftalen efter indstilling fra Ældre- og Aktivitetsudvalget.

Kommentarer