Viborg Kommune hjælper børn i alkoholramte familier
Når far eller mor drikker, er det ikke bare de voksne, der har et alkoholproblem. Viborg Kommune deltager i den landsdækkende RESPEKT-kampagne, som Alkohol & Samfund og TrygFonden står bag.
Sundhedsstyrelsen anslår, at 122.000 børn og unge under 18 år fra alle sociale lag vokser op i et hjem, hvor far eller mor – eller begge – drikker for meget.
Mens det tidligere kun var den drikkende, der kunne få gratis, anonym og skræddersyet alkoholbehandling, er der i dag mulighed for støtte og samtaleterapi til børn – også selv om mor eller far endnu ikke har erkendt deres alkoholproblem.
Alkohol & Samfund og TrygFonden tager hul på den første landsdækkende kampagne om alkoholproblemer, der også gør opmærksom på de gratis muligheder for terapi til børn og unge i alkoholfamilier. Kampagnen løber fra den 11. januar og frem til marts 2018.
På kampagnens hjemmeside, www.hope.dk kan lærere, frontpersonale og andre fagpersoner hente konkrete råd til at tage den vigtige samtale med et barn – og barnets forældre – hvis der er mistanke om alkoholproblemer i familien.
Lokale tilbud i Viborg Kommune
Misbrugscenteret i Viborg Kommune bakker op om kampagnen med familieorienteret alkoholbehandling i form af samtaler. Samtalerne foregår i samarbejde med Familiecenter Viborg, som også tilbyder børn af alkoholikere at deltage i børnegrupper. Læs mere på Rusmiddelcenter Viborgs hjemmeside.
TUBA, den landsdækkende rådgivning for unge, der er børn af alkoholikere, har siden 2014 haft kontor i Viborg. Viborg Kommune har desuden siden 2014 samarbejdet med TUBA, som er en landsdækkende rådgivning for unge, der er børn af alkoholikere. Tilbuddet henvender sig til unge mellem 14 og 35 år.
Sundhedscenter Viborg tilbyder forebyggende trivsels- og alkoholsamtaler både i Viborg og i sundhedssatellitterne i Bjerringbro, Karup, Stoholm og Møldrup.
Viborg Kommune har i flere år haft en pigegruppe med cirka 20 piger i alderen 14-21 år fra alkoholramte familier. Pigerne mødes med en tovholder en fast aften om måneden til fælles indkøb, madlavning, temadrøftelser og individuelle snakke.
Desuden har Viborg Kommune i efteråret 2017 lanceret en app, der henvender sig til unge fra 16 år på ungdomsuddannelserne. Appen hedder ‘Gode råd i lommen’ og hjælper den unge til at få et øjebliksbillede af egen trivsel i forhold til blandt andet alkohol og andre rusmidler. Appen bakkes op af besøg af kommunens SSP-konsulenter på ungdomsuddannelserne.
Kommentarer