Debat og politik

Viborg Kommune har sat gang i planerne om ny energipark i Skals Ådal nordøst for Hvidding

Projektets udformning med vindmøller og solceller. Illustration: Eurowind Energy

Viborg Kommune har sat gang i planlægningen af en ny energipark med otte vindmøller, 85 hektar solceller samt et batterianlæg. Energiparken skal placeres ved Vesterkær nord for Hvidding, et område der grænser op til Mariagerfjord og Randers Kommuner. Tirsdag den 25. februar har kommunen kaldt til borgermøde om projektet i Hammershøj forsamlingshus.

Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk

HVIDDING – Erhvervs- og Økonomiudvalget i Viborg Kommune besluttede på et møde 22. januar at godkende indstillingen fra Klima- og Miljøudvalget om at gå videre med planlægningen af endnu en energipark i den østlige del af kommunen.

Det er Eurowind Energy A/S, med hovedsæde i Hobro, der har ansøgt om tilladelse til etablering af Energipark Vesterkær, der placeres nord for Hvidding, omkring 2,5 kilometer fra Handest og Sdr. Onsild Stationsby i Mariagerfjord Kommune og tilsvarende afstand til Nørbæk i Randers Kommune.

Planen indebærer, at Eurowind Energy A/S opstiller otte vindmøller med en højde på 150 meter, solceller på 85 hektar med en maksimalhøjde på fire meter samt et batterianlæg bestående af 60 containere, der vil optage omkring én hektar af energiparken. Energianlægget forventes koblet på Nørbæk transformerstation i Randers Kommune.

Vindmølle- og solcelleprojektet har en samlet kapacitet på 96 MW med en forventet årlig elproduktion på 171.000 MWh. Hertil er der planer om et batterianlæg bestående af 60 containere, hvortil der skal reserveres op til 1 hektar inden for solcelleområdet mod syd.

Energianlægget forventes koblet på Nørbæk transformerstation i Randers Kommune cirka 5,5 kilometer i luftlinje mod sydøst.

Projektet skal bidrage til Danmarks mål om at firedoble produktionen af vedvarende energi inden 2030 samt understøtte Viborg Kommunes ambition om at blive selvforsynende med grøn energi samme år.

Nærmeste Natura 2000-område er Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals, Simested og Nørreå, Skravad Bæk, som grænser op til projektområdet mod nord. Forvaltningen vurderer, at det ansøgte projekt kan påvirke det nærliggende Natura 2000-område. Derfor skal der udarbejdes en væsentlighedsvurdering, jf. habitatdirektivet, som kan belyse om projektet medfører væsentlige påvirkninger af Natura 2000-området. I så fald skal der udarbejdes en konsekvensvurdering.

Ansøger skal levere en væsentlighedsvurdering. Forvaltningen anbefaler, at der ikke tages stilling til det videre forløb af planlægningen, før vurderingen foreligger.Hvis en eventuel konsekvensvurdering ikke kan udelukke, at projektet kan skade de internationale naturbeskyttelsesområders integritet, kan der ikke vedtages planer for det ansøgte projekt.

Forberedelser er i gang

Eurowind Energy A/S har allerede taget de første skridt i processen. Ifølge dagsordenen er der indgået aftaler om nedlæggelse af fire boliger inden for en radius af 600 meter, svarende til fire gange vindmøllehøjden.

Derudover findes der otte ejendomme inden for en afstand på 600-900 meter, og der er påbegyndt dialog om frivillige aftaler med ejerne.

Projektet forventes at generere en samlet betaling på cirka 18,8 millioner kroner til den Grønne Pulje i Viborg Kommune, fordelt på 11,3 millioner kroner fra vindmøllerne og 7,5 millioner kroner fra solcelleanlægget.

Eurowind Energy A/S vil derudover forære 30 anparter svarende til et års elforbrug til naboer inden for 1200 meter fra vindmøllerne. Samtidig vil beboere inden for tre kilometers afstand få mulighed for at købe op til 50 anparter, svarende til 15 procent af energiparken.

Endelig planlægges der i samarbejde med lokale ildsjæle at oprette en forening, som skal fordele en andel af projektets driftsindtægter til gavn for fællesskabet, herunder borgere, foreninger og virksomheder.

Viborg Kommune har desuden indstillet Energipark Vesterkær sammen med Energipark Iglsø til listen over statsligt anerkendte energiparker, sådan som den planlagte Tjele Energipark er blevet det.

Borgermøde

Kommunen har indkaldt til borgermøde i Hammershøj forsamlingshus tirsdag den 25. februar klokken 17 til 19.

Energipark Vesterkær ligger i Viborg Kommune, men grænser op til både Mariagerfjord og Randers kommuner. Kort: Viborg Kommune

 

Kommentarer