Hammershøj

Varmeværkerne varsler prisstigninger

Trods investeringer i både solceller og varmepumpe forudser formændene for fjernvarmeværkerne i henholdsvis Hammershøj og Ørum, at prisen på varme vil stige fra årsskiftet. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

I Hammershøj og Ørum kan forbrugerne se frem til en væsentlig stigning i prisen på fjernvarme. Dette trods millioninvesteringer i solceller og varmepumper, som ifølge forudsigelserne skulle medføre lavere varmepriser. Årsagen er historisk høje priser på både gas og el.

Varmeværkerne i både Hammershøj og Ørum har for nylig holdt indvielse af varmepumpeanlæg, der skal medv  irke til at optimere den energi de to varmeværker henter gennem deres solcelleanlæg. Millioninvesteringer der vil reducere CO2-udslippet med op til 78 procent, men som også skulle betyde lavere varmepriser for forbrugerne i de to byer.

Voldsomt stigende priser på både gas og el betyder imidlertid, at man fra begge værker, tillige med varmeværker mange andre steder i landet, nu alligevel må forhøje prisen på varme fra 15. december.

Optimisme i Ørum

Ørum Varmeværk holdt coronaforsinket indvielse af deres varmepumpe 27. august, og her kunne en glad formand, Jan Hoberg Østergaard, fortælle de mange fremmødte borgere, at den nye investering blandt andet ville betyde billigere varme for brugerne.

– Størstedelen af fremtidig varme vil blive produceret af solcellerne og vores nye varmepumpe. Det reducerer udgiften til gas, hvor prisen er steget betragteligt siden sidste år. Samtidig har el-prisen, som har indflydelse på drift af varmepumpen, været lav, og derfor har vi en forventning om kunne fastholde det nuværende prisniveau, at sagde han blandt andet, lød det fra formanden.

Pristigninger

I mellemtiden er prisen på el imidlertid eksploderet på grund af forskellige nationale og internationale faktorer, og derfor var budskabet et andet, da Hammershøj Fjernvarmeværk for nyligt holdt, ligeledes coronaforsinket, indvielse af deres varmepumpeanlæg.

Forbrugerne må betale

Hammershøj Fjernvarmeværk holdt indvielse af deres varmepumpeanlæg 1. oktober. 

Arrangementet her var ligesom i Ørum godt besøgt.

Grundet den nye situation omkring elpriserne kunne formand for fjernvarmeværket, Flemming Kammersgård, ikke levere de samme optimistiske forudsigelser vedrørende varmepriserne som sin kollega i Ørum.

– Gaspriserne er syvdoblet siden efteråret 2020, og med de nye voldsomme stigninger i elpriserne, som har indflydelse på driften af varmepumpen, så bliver vi nødt til at hente  penge fra forbrugerne, meddelte han i sin tale.

Begge varmeværker har da også netop annonceret prisstigninger på varmeregningen.

Pionerer inden for klima

På trods af den kedelige nyhed omkring de kommende stigninger i varmeregningen, så fastholder både Jan Hoberg Østergaard og Flemming Kammersgård, at både solceller og varmepumpe er en god investering for varmeværkerne, der hermed fremtidssikrer varmeforsyningen og samtidig leverer en CO2-reduktion, der allerede overgår regeringens mål på 70 procent reduktion, og varmeværkerne ser ind i en fremtid, hvor man kan producere næsten CO2-neutral varme.

– Sammen med Hammershøj Fjernvarmeværk er vi pionerer. Vi er nogle af de første inden for vores felt til at investere så massivt i den grønne omstilling, og det er vi ret stolte af, siger Jan Hoberg Østergaard.

Han suppleres af Flemming Kammersgård:

– Vi har fire ben at stå på: Vores gaskedel, gasmotor, solcellerne og nu også varmepumpen; og selvom vi lige nu er udfordret på prisen på el, så har vi de fire ‘skruer’, vi hele tiden kan dreje på for at levere den optimale CO2-venlige og prisbillige varme til vores brugere, lyder meldingen.       

Kommentarer