Undgå at blive solskoldet af disse sommer-scams
Der er andet og mere end blot solens UV-stråler at holde øje med, når sommeren er over os. Sommeren er synonym med hygge, ferie og glade dage, men kan desværre også være genstand for det stik modsatte. Især når det kommer til onlinesvindel. Sommeren byder nemlig på en lang række muligheder for at snyde velmenende internetbrugere, som mest af alt blot glæder sig til at nyde sommeren. Men det er netop her, at onlinesvindlerne forstår at udnytte vores gode sommerhumør. Vi ser her hvordan.
Drop din aktivitet på offentlige wi-fi-netværk på din rejse
Som noget af det første kan du sørge for at droppe enhver aktivitet på gratis offentlige wi-fi-netværk, når du rejser i udlandet. Gratis wi-fi, som ikke er beskyttet af adgangskoder, kan huse grimme overraskelser i form af hackere, som blot venter på at folk logger på og afslører deres oplysninger. Hvis du absolut skal bruge nettet, så kan du passende benytte en VPN, som krypterer dine data på enheden, således at ingen kan snage i dine oplysninger. En VPN skjuler også din IP-adresse. ”Men hvorfor er det vigtigt, at min IP-adresse skjules?” tænker du sikkert. Det er, fordi din IP-adresse kan røbe en hel del om dig og din geografiske placering. Med en skjult IP-adresse surfer du derfor på nettet med større online privatliv.
Onlinesvindlere forklædt som rejsebureauer
I tiden før internettet greb man telefonen for at ringe til et rejsebureau og arrangere sin rejse. Hvis man da ikke ligefrem besøgte en af de fysiske rejsebureauer i byen for at holde et møde om en mulig rejse og feriedestination. Men de dage er ovre. Der findes i dag ikke længere samme grad af fysiske rejsebureauer, de er i dag allesammen flyttet ind på ind på internettet. Det har både sine fordele og ulemper. Fordelen er, at vi i dag kan bestille rejser og flybilletter nemmere og hurtigere end tidligere, og vi kan tilmed lukrere på udbuddet af nye online rejsebureauer, som gør konkurrencen hårdere og priserne billigere og billigere.
Men der er også en ulempe. Den ulempe hedder onlinesvindel. Når man ikke længere kan se sin rejsearrangør eller rejseagent i øjnene eller besøge deres fysiske butik, så vokser faren også for, at man kan blive snydt. Og det gør folk hver sommer året rundt. Problemet med falske rejsebureauer, der enten stjæler personlige oplysninger eller penge fra brugerne, er støt voksende. Der sælges falske rejser og hotelophold overalt på nettet, og danske brugere går heller ikke udenom fælden.
Tjek derfor hjemmesiden grundigt, og se efter eventuelle officielle handelslogoer og præcis data på virksomheden, der sælger rejserne. Sørg også eventuelt for at læse op på onlineanmeldelser af rejsebureauet.
Falske billetter til turistattraktioner
Vi forsøger med rette at få oplevet så meget så muligt, når vi er på ferie i udlandet. Men vi prøver også ofte at få styr på budgettet ved at finde billige billetter til turistattraktioner og lignende online. Men her kan man også nemt begive sig ud i en gråzone, da nettet er proppet med falske websteder, som giver sig ud for at sælge sightseeing-rejser med bus, guidede ture til kendte attraktioner, shuttle-service til lufthavne eller ture rundt i byzonen. Skulle du blive snydt via en falsk hjemmeside, bør du anmelde det og tage de rette sikkerhedsforanstaltninger.
Sommerferiejobs og falske online jobbaser
Ferie rimer også på sommerferiejobs for unge mennesker, der rejser ud af landet for at søge andre oplevelser i løbet af sommeren. Bartenderjobs på en strand i Italien, appelsinplukning i en appelsinlund i Spanien, hotelreceptionist på et ferie-travlt hotel i Frankrig. Jobmulighederne er ofte mange i løbet af sommerperioden, men det er fælderne også.
Der opleves i stigende grad en opblomstring af falske online jobbaser, som lover sjove og spændende feriejobs til især unge eventyrlystne mennesker. Her lokkes de jobsøgende med arbejde, hvis de indsender deres personlige oplysninger eller betaler et gebyr for at tilgå jobannoncerne. Men i stedet for at sikre sig et arbejde ender nogle med at betale en dyr pris uden overhovedet at se skyggen af et sommerferiejob.
Også her er det vigtigt at lave et grundigt forhåndstjek af den pågældende arbejdsgiver eller online job-platform. Tjek op på virksomhedens oplysninger på hjemmesiden. Kontakt dem eventuelt på telefon, og lav et solidt baggrundstjek på nettet for at se, om der nu engang er tale om et rigtigt arbejde.
Kommentarer