Debat og politik

Udviklingsplan for Hammershøj: Varm luft og valgflæsk?

Jakob Svendsen. Privatfoto

Debatindlæg af Jakob Svendsen, Formand for Nye Borgerlige – Viborg, Næstformand i VibLand.

Var det varm luft og valgflæsk, da Stine Damborg (K) og Lars Mogensen (LA) i sidste uge, med under et år til kommunalvalget, var ude at efterlyse en udviklingsplan for Hammershøj?

Der er mange planer i spil for udviklingen af Hammershøj og opland. Dog er tendensen, at der er tale om planer som ikke slår igennem eller planer som i stedet for at udvikle området, har en afviklende karakter.

Lad mig fastslå, at jeg var glad for opbakningen til 16 boliger og en Rema 1000 i byen, selv om planerne desværre faldt ved afstemning i byrådet. Jeg er også glad for de to gange 4 millioner kroner til friluftsbadet – selvom de først kommer i 2027 og 2028. Men når drømmen lokalt er, at få ”Højdepunktet” etableret, så svarer det lidt til at sætte et plaster på et åbent benbrud. Det er selvfølgelig lidt skarpt trukket op, men hvis man reelt vil udviklingen i byen samt skabe muligheden for at trække nye borgere til byen og skatteindtægter til kommunen, så skal der altså investeres!

Faldende børnetal.

Sådan har det lydt i alle de år, jeg kan huske. Således har overbygningen på Hammershøj skole har også været i spil. Men fremskrivningen har aldrig holdt stik i Hammershøj, Tværtimod.

Derfor glæder det mig jo også, at virkeligheden nu står så lysende klart, at Viborg Kommune i sidste uge gik ud og søgte en helt ny dagplejer i lokalområdet, i en nyoprettet stilling, da der mangler kapacitet, grundet stigende børnetal.

Botilbud.

Ser man i bakspejlet, har Stine Damborg, som formand for socialudvalget, primært gjort sig bemærket lokalt, da hun pegede på byen som en af to kandidater til at huse det nye kommunale botilbud. Det er nok ikke lige den slags udvikling, der drømmes om i lokalsamfundet.

Manglende kommunal planlægning.

Jeg er bestemt ikke modstander af, at der skabes fokus på en langsigtet udviklingsplan for Hammershøj. Jeg kan dog nemt komme i tanke om et område i kommunen, hvor der er et langt større behov for en plan – nemlig på området for VE anlæg.

Særligt nu hvor der er udsigt til VE anlæg på to sider af Hammershøj, samt en tredje ved Skovager/Hvidding området.

Jeg har personligt foreslået det flere gange, og det er blevet nævnt på hvert eneste borgermøde, som jeg har deltaget i, at der er behov for en overordnet kommunalplan på området.

I Klima og miljøudvalget (KMU), som Lars Mogensen sidder i, er det ønske fra borgerne åbenbart ikke helt trængt igennem endnu. Formand Eva Pinnerup har hver gang svaret, at man ikke vil lave en plan på området, men blot håndtere ansøgningerne, som de kommer ind.

På den måde overlader men totalt udviklingen på VE området i Viborg kommune til de tvivlsomme firmaer, som selvfølgelig har deres helt egen agenda.

Det er jo nok også derfor, Lokalsamfundskonsulent, Kim Tobiasen, kalder VE anlæg i Jylland, for det rene ”Wild wild west..!”

Hvis politikkerne, både i KMU og de øvrige medlemmer i byrådet, er på borgernes side, hvilket de jo så absolut burde være, da det at sidde i et byråd, jo er at bestride et borgerligt ombud. Så bør man arbejde på at få lavet en konkret plan for, hvilke områder man vil tillade opstilling af VE anlæg.

Som det er i dag, bliver borgerne i vores landdistrikter tvunget fra hus og hjem, når der placeres VE anlæg ved deres hjem. Grundet manglende politisk planlægning, skaber dette derfor en enorm usikkerhed ved bosætning i landdistrikterne.

Så kære medlemmer i KMU og øvrige byrødder, hvor kan de borgere, der i dag tvinges fra deres hjem grundet opsætning af VE anlæg, etablere sig på ny uden at frygte, at de inden for en kort årrække igen skal rykke teltpælene op på grund af opsætning af nye VE anlæg?

Borgerne i Viborg Kommune kan reelt kun vide sig sikker i dette spørgsmål, hvis de flytter til Viborg, da der her er 0% chance for at storbyen tager deres andel. Men måske er affolkning af landdistrikterne også det, der er den langsigtet plan?

Kommentarer